Preporuke leasing društvima uslijed izvanredne situacije pandemije koronavirusa i potresa na zagrebačkom području

Službeno proglašenje pandemije koronavirusa od strane Svjetske zdravstvene organizacije, donošenje Odluke Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS – CoV-2 od 11. ožujka 2020., kao i potres koji je 22. ožujka pogodio zagrebačko područje, utječe na stanje i kretanja na financijskom tržištu, kamatne stope, prinose financijskih instrumenata te kreditnu sposobnost primatelja leasinga i leasing industriju u cjelini, objavila je Hanfa.

U skladu sa svojim ovlastima kojima potiče, organizira i nadgleda mjere za učinkovito funkcioniranje financijskih tržišta te radi ublažavanja negativnih posljedica za gospodarstvu u cjelini, Hanfa je 30. ožujka svim leasing društvima uputila dopis s  preporukama i očekivanjima za poduzimanje aktivnosti radi ublažavanja negativnih posljedica izvanrednih događaja na gospodarsku aktivnost, stabilnost poslovanja i zaštitu korisnika usluga leasinga.

Bez mjera prisilne naplate do 31. ožujka 2021. godine

Navedenim preporukama Hanfe, leasing društvu se omogućava donošenje odluka po kojima se primateljima leasinga koji su uredno podmirivali obveze i kojima je temeljem jasno određenih kriterija utvrđena nemogućnost daljnjeg plaćanja obveza, a čije je poslovanje već pogođeno ili će biti pogođeno i koji tri mjeseca uzastopno počevši od travnja 2020. godine ne podmire tri rate/obroka, neće poduzimati mjere prisilne naplate sve do 31. ožujka 2021. godine. 

Leasing društvima pak je omogućeno usvajanje odluke po kojoj do 31. ožujka 2021. neće biti u obvezi formirati ispravak vrijednosti potraživanja po sklopljenim ugovorima s prethodno navedenim primateljima leasinga, kako bi se i samim leasing društvima olakšalo poslovanje te smanjili gubici u poslovanju uzrokovani neplaćanjem rata/obroka od strane primatelja leasinga.



Hanfa će, u skadu s razvojem događaja, davati dodatne preporuke

U odnosu na mogućnosti i uvjete izmjena aktivnih ugovora, reprograma i moratorija, u ovim kriznim vremenima Hanfa obavještava sve zainteresirane strane kako o tome kao i o uvjetima svih izmjena ugovornog odnosa sporazumno odlučuju ugovorne strane u skladu s odredbama Zakona o leasingu i odredbama Zakona o obveznim odnosima čije odredbe se, između ostalog, primjenjuju na izmjenu ili raskid ugovora zbog promijenjenih okolnosti odnosno na prava primatelja leasinga u slučaju nastupanja izvanrednih okolnosti. 

Hanfa pozorno i kontinuirano prati utjecaj ove izvanredne situacije na subjekte nadzora i korisnike njihovih usluga i postupa u skladu sa svojim nadzornim ovlastima te će, kao i do sada, u skladu s daljnjim razvojem događaja po potrebi davati i dodatne preporuke subjektima nadzora te donositi primjerene mjere kao i o njima nastaviti obavještavati javnost.

Komentari