Premijer predstavio mjeru skraćenog radnog vremena: Broj zaposlenih danas je veći nego prije početka krize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestit će o rezultatima mjere potpore za očuvanje radnih mjesta tijekom krize zbog pandemije COVID-19.

”Vlada je uspostavila sve mehanizme za sačuvanje radnih mjesta. Dali smo podršku svim poduzetnicima odnosno radnicima koji su imali pad od minimalno 20 posto”, podsjetio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Rekao je dosad isplaćeno 5,6 milijardi kuna, a kad se zbroje doprinosi to je 8 milijardi kuna.

Omogućen je nastavak potpore za lipanj i to onim sektorima koji ne mogu nastaviti poslovanje, a pad im je veći od 50 posto.

”Mjera za lipanj će obuhvatiti 15 tisuća radnika i bit će isplaćeno 280 milijuna kuna”, rekao je.



Pohvalio se da je broj zaposlenih danas veći nego prije početka krize za 2234 osiguranika. Broj nezaposlenih je veći nego na početku krize u ožujku, ali ima tendenciju smanjivanja.

”Nisu se ostvarile crne slutnje, nemamo 400 tisuća nezaposlenih”, istaknuo je.

”Naše je aktivnosti prepoznala Europska komisija”, rekao je predsjednik Vlade. Naglašava da prate razvoj situacije pa se mjere nastavljaju. Mjeru skraćenog radnog vremena, uvjeren je, danas će usvojiti Upravno vijeće HZZO-a. Potporu mogu koristiti poslodavci s minimalno 10 zaposlenih s planiranim padom od najmanje 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine uz dokaz otežanog poslovanja. Poslodavci u prerađivačkoj industriji mogu dobiti potporu i s manjim padom.

Potpora je do 2000 kuna po radniku, a poslodavac je dužan isplatiti doprinose na potporu. Ne smije se otkazati ugovor o radu najmanje 30 dana po prestanku korištenju potpore. ”To je mjera za radnike”, naglasio je.

Mjera će se provoditi do kraja godine.

Od sutra će se reaktivirati i mjere aktivnog samozapošljavanja.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović obećao je da će Zavod za zapošljavanje biti učinkovit s daljnjim provođenjem mjera. Rekao je da je cilj, osim sačuvanja radnih mjesta, kreirati nova radna mjesta.

”Nikoga ova vlada nije niti će ostaviti na cjedilu, niti radnike, niti poslodavce”, napomenuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Premijer Plenković ocijenio je da je oporba pokušala opstruirati rad Vlade u rješavanju koronakrize. ”Sve što smo donosili bilo je u skladu s Ustavom i zakonima i tu je oporba teško izgubila”, poručio je. Navodi da je druga opstrukcija bila širenje panike o nedostatku zaštitne opreme i kod donošenja ekonomskih mjera. ”Oporba gotovo da navija za koronu”, ocijenio je. Ne brine ga što je i Ustavni sud porenuo pitanje ustavnosti odluka. ”Ništa me ne brine, siguran sam da je sve u skladu sa zakonom”, rekao je.

Dodao je i da oni koji daju donacije HDZ-u ne traže protuusluge.

Komentari