PREMIJER PLENKOVIĆ O CIJENI ENERGENATA: Proširit ćemo i krug primatelja tih socijalnih naknada i ujedno povećati i iznos, djelovat ćemo da održimo socijalnu uključenost i zaštitimo one najugroženije u hrvatskom društvu

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska se, kao i cijeli svijet, suočava s rastom cijena energenata. O tome se, među ostalim, raspravlja na konferenciji Jutarnjeg lista Svijet energije 2022. Poskupljenje plina i struje očekuje se nakon 1. travnja, do kada su u Hrvatskoj zamrznute cijene tih energenata za kućanstva.

Vlada je već najavila paket mjera kojima bi se trebala ublažiti poskupljenja, a više o tome govorio je premijer Andrej Plenković. Uz manji PDV za plin te izmjenama naknada, odnosno prebacivanjem dijela tereta na HEP, Vlada će najugroženijim građanima osigurati vaučere.

– Naš plan je da donesemo novi regulatorni okvir gdje će se povećati opseg tih naknada uz struju i na plin, a proširit ćemo i krug primatelja tih socijalnih naknada i ujedno povećati i iznos. Dakle, po sva tri segmenta ćemo djelovati da održimo socijalnu uključenost i zaštitimo one najugroženije u hrvatskom društvu, istaknuo je premijer Andrej Plenković na konferenciji.

Predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Frane Barbarić govorio je o rastu cijena energenata i procjenama za ovu godinu.



– Na nama referentnoj mađarskoj burzi struje, prosječna je cijena megavatsata u 2020.g. iznosila 32 eura, u 2021. skočila je na 121 eura, a kako se stanje ne smiruje, projicirana cijena za 2022. popela se na 150 eura. Nama je nabavna cijena plina u prošloj godini, u odnosu na 2020. porasla za oko 60%, rekao je na konferenciji Svijet ener

Neke procjene iznio je i vlasnik i predsjednik Uprave Energia naturalis Grupe Pavao Vujnovac.

– Mislim da se cijene energije više nikada neće vratiti tamo gdje su bile i da ćemo se u nekoj fazi vjerojatno stabilizirati, ali ćemo uvijek imati ove neke udare i “peakove” zbog globalnih kretanja i globalnih informacija, kazao je Vujnovac.

Komentari