Predsjednik HPK Mladen Jakopović u ime svih EU poljoprivrednika u Briselu potpisao Sporazum o pokretanju ‘Organskog dana EU’

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović u svojstvu izaslanika europskog udruženja poljoprivrednika Copa Cogeca, kao potpredsjednik ovog udruženja sudjelovao je u četvrtak na svečanosti potpisivanja sporazuma o pokretanju “Organskog dana EU”.

“Sporazum o ‘EU Organic day’ koji će se održavati svake godine na prvi dan jeseni, sklopili su predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije, uz prisutnost EU povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog, a s ciljem promocije Zelenog plana i Strategija od polja do stola i Strategije i bioraznolikosti. Ponosan smo što je upravo Hrvatska dobila tu čast da predstavlja sve EU poljoprivrednike, odnosno da svoj potpis u ime Copa Cogece stavim ja koji obavljam funkciju potpredsjednika Cope, među ostalim i za ekološku poljoprivredu”, rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović na svečanosti potpisivanja sporazuma.

On je u ime 22 milijuna poljoprivrednika i članova njihovih obitelji, kao i 22 tisuće zadruga koje su posvećene tome da svakodnevno opskrbljuju 446 milijuna građana EU sigurnom, hranjivom, visokokvalitetnom i pristupačnom hranom zahvalio organizatorima što su pozvali Copa i Cogeca za potporu stvaranju Europskog ekološkog dana.

“Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ovo je i bit će važan dan. Kao tržišno orijentirani sektor, ponosni smo što su potrošači u EU sve više zainteresirani za ovaj način proizvodnje. Ekološko uzgoj neprestano raste u posljednjem desetljeću (čak 62 posto u deset godina), sa 8,5 milijuna hektara u 2010. na 13,8 milijuna hektara u 2019. To je omogućilo da sve više poljoprivrednika ulažu u prelazak na ekološku proizvodnju, te moramo nastaviti omogućavati njihova daljnja ulaganja”,istaknuo je Jakopović.



Udruženje Copa i Cogeca smatra da cilj podizanja na 25 posto poljoprivrednog zemljišta EU -a koje bi trebalo biti pod ekološkim uzgojem do 2030. godine predstavlja još jedan veliki izazov. Europski ekološki poljoprivrednici i poljoprivredne zadruge trebaju zato imati odgovarajući set alata za zaštitu usjeva i uroda od promjena u okolišu.

Da bi se dosegnulo 25 posto organske poljoprivrede, potrebno je povećati istraživanje i inovacije, a također se mora osigurati kvalitetan genetski materijal, sjeme te kvalitetna zaštita bilja. Posebna se pozornost mora posvetiti sektorima proizvodnje stoke u ekološkom uzgoju i akvakulturi gdje je udio organskog tržišta i dalje prilično nizak, ističu u udruženju EU poljoprivrednika Copa i Cogeca.

“Ako doista želimo osigurati zdrav rast sektora, morat ćemo osigurati da ekološki sektor zadrži svoju ekonomsku održivost. Moramo se pobrinuti da na razvoj europskog poljoprivredno-prehrambenog tržišta ne utječe negativno sve veća konkurencija proizvoda koji nisu iz EU-a, dok bi ZPP svoju potporu trebao usmjeriti na proces tranzicije. Danas smo vrlo sretni što sudjelujemo u stvaranju EU Organic day, a nadamo se da će tijekom ovog dana svi akteri sektora, zajedno s europskim i nacionalnim zakonodavcima, promicati i podržavati europsku organsku proizvodnju”, naglasio je u ime europskih poljoprivrednika Jakopović.

Udruženje Copa i Cogeca blisko je surađivalo sa svim akterima tijekom pripreme nadolazeće nove organske Uredbe 2018/848. Za europske poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge ta će Uredba pružiti čvrstu i jasnu osnovu koja će im bolje omogućiti planiranje tranzicije te aktivnosti i buduća ulaganja.

“Međutim, zakoni nisu dovoljni ako želimo postići vrlo ambiciozne cilje EU. Moramo ojačati proizvodnju, surađivati ​​s drugim dionicima opskrbnog lanca i povećati svijest o ekološkoj hrani među potrošačima u EU”, zaključak je udruženja Copa i Cogeca koje je Jakopović prenio europskim čelnicima na svečanosti sklapanja Sporazuma.

Komentari