Predlaže se donošenje posebnog zakona za reguliranje turističkih vaučera

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska udruga turizma – HUT predlaže donošenje posebnog zakona koji će regulirati izdavanje turističkih vaučera od strane svih pravnih i fizičkih osoba koje su zaprimile akontacije za određene ugostiteljske i turističke usluge za razdoblje od 15. ožujka do 15. rujna, ističe direktor HUT-a Veljko Ostojić.

“Zagovaramo zakonsko rješenje po uzoru na Francusku, gdje je zbog aktualnih iznimnih uvjeta gostima omogućeno da realiziraju svoju rezerviranu uslugu u nekom drugom razdoblju, prema dogovoru s pružateljem usluga, a najkasnije do 31. prosinca 2021. U slučaju da gost iz bilo kojih razloga ne uspije ili ne želi realizirati uslugu za koju je uplatio avans, omogućen mu je povrat avansa u cijelosti i to 31. prosinca 2021.” objašnjava Ostojić taj prijedlog HUT-a.

Naglašava da je važan element takvog rješenja i jamstvo države ili određenih institucija za izdane vaučere, koje bi se aktiviralo jedino u slučaju gašenja poslovnog subjekta koji je vaučere izdao.

“Takvo zakonsko rješenje je važno da gostima omogući sigurnost, jer im nudi alternativni termin za rezervaciju i siguran povrat novaca u slučaju da to ne žele uz jamstvo države. Važno je i zbog turističkih subjekata, da im se ovoj krizi dodatno ne pogorša likvidnost”, kaže Ostojić.



Nedavnim izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu uređeno je samo izdavanje vaučera od strane putničkih agencija za otkazana putovanja, odnosno stavlja se moratorij na raskid ugovora u trajanju od 180 dana od završetka posebnih okolnosti. U toj situaciji, putničke agencije umjesto povrata novca mogu nuditi vaučere, koji će biti osigurani policom osiguranja, čime su zaštićena i prava potrošača, tj. ako netko tko je uplatio aranžman nakon 180 dana nije mogao ili htio to iskoristiti, moći će dobiti povrat novca za putovanje.

Ostojić smatra da bi slično s vaučerima trebalo učiniti i za hotele odnosno da bi se zakonski trebalo urediti da pokriva sve pružatelje usluga u turizmu.

Ministar turizma Gari Cappelli također ocijenjuje da bi i to pomoglo hotelijerima te da takav prijedlog treba dodatno raspraviti sa osiguravateljima.

“Osiguranje je tu bitno, tko će primjerice vratiti novac po vaučerima ako uslijed krize dođe do stečaja nad tvrtkom koja ga je izdala. Ima tu i drugih pitanja, što bi se primjerice u tom smislu moglo učiniti putem HBOR-a”, smatra ministar.

Komentari