Poznata prehrambena tvrtka kažnjena zbog nepoštenog postupanja

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom kaznila je varaždinsku Vindiju s 284.000 kuna.

Povod za pokretanje postupka bila je anonimna prijava dobavljača svježeg mlijeka. Navodi ukazivali su kako Vindija svojim dobavljačima svježeg mlijeka plaća u roku od 90 dana, što je znatno duže od zakonom propisanog roka za svježe proizvode od 30 dana.

Uvidom u tipske Ugovore sklopljene s deset dobavljača svježeg mlijeka, utvrdio da je Vindija kao prerađivač svježeg mlijeka pregovaračku snagu iskoristila ugovarajući rokove plaćanja dulje od 30 dana, što predstavlja nametanje nepoštene trgovačke prakse.

Vindija je plaćanja u odnosu na 15 dobavljača svježeg mlijeka obavila izvan roka propisanog zakonom. Takvu je nepoštenu trgovačku praksu, izdavanjem 78 otkupnih blokova i računa, Vindija tim dobavljačima nametala u razdoblju od lipnja 2018. do siječnja 2019. godine.



Vindija je već u tijeku postupka koji je AZTN protiv nje vodio počela dobavljačima svježeg mlijeka plaćati u roku, o čemu je AZTN-u dostavila 101 aneks Ugovora o isporuci mlijeka. Dostavila je i dokaze o plaćanju u zakonom propisanim rokovima, piše Danica.hr.

Komentari