POVIJESNI VIKEND Naplaćeno više cestarina nego rekordne 2019.

Ilustracija Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Tijekom proteklog vikenda na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta (HAC) zabilježen je promet 926 tisuća vozila i naplaćena cestarina od 52,9 milijuna kuna, što su porasti za više od 30 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i blagi porasti u odnosu na rekordnu 2019.

Tijekom vikenda od 30. srpnja do 1. kolovoza na svim autocestama u nadležnosti HAC-a zabilježen je promet 925.974 vozila i naplaćena cestarina u iznosu od 52,9 milijuna kuna bez PDV-a, navodi HAC u priopćenju.

To je, u odnosu na usporedivi vikend prošle godine, kada je zabilježen promet 702.231 vozila, a naplaćena cestarina u iznosu od 37,9 milijuna kuna bez PDV-a, porast broja vozila za 32 posto, a iznosa naplaćene cestarine za 39 posto u odnosu na taj vikend prošle godine.

Iznose i usporedbu s usporedivim vikendom rekordne turističke 2019. godine, kada je autocestama u nadležnosti HAC-a prometovalo 907.800 vozila, a naplaćena je cestarina u iznosu od 52,8 milijuna kuna bez PDV-a.


Tako je u proteklom vikendu promet vozila u usporedbi s istim vikendom 2019. godine promet vozila bio veći za dva posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za 0,2 posto.

“To je prvi vikend u kojem je i bez sezonskih cijena naplaćeno više cestarine nego u usporednom vikendu 2019. godine”, ističu iz HAC-a.

Ove, kao ni prošle godine, HAC nije uveo sezonsku cestarinu odnosno povećanje cestarine za 10 posto, podsjećaju.

Također, na autocesti Zagreb-Sisak i dalje se ne naplaćuje cestarina.

Iznose i usporedbu podataka samo za srpanj. Ukupni je promet bio za 1,5 posto veći u odnosu na srpanj 2019. godine, koja je po svim turističkim parametrima bila rekordna godina, dok je ukupno naplaćena cestarina bila manja za četiri posto, a što se objašnjava i činjenicom da ove godine nema sezonskog povećanja cestarine.

U odnosu na srpanj 2020. godine promet vozila je u srpnju ove godine veći za 35 posto, a naplaćena cestarina za 37 posto.

Komentari