Potpisani ugovori iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 3,2 milijuna kuna

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Splitu potpisala nove ugovore o potporama iz Programa ruralnog razvoja vrijedne više od 3,2 milijuna kuna.

Radi se o ugovorima u okviru operacije 6.1.1. “Potpora mladim poljoprivrednicima” i 6.3.1. “Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava”, a upućuju se korisnicima iz sve četiri dalmatinske županije. Riječ je o potporama za mlade poljoprivrednike, male i početnike, za one koji na malom poljoprivrednom gospodarstvu žele razviti novu i drugačiju aktivnost koja život na selu čini vitalnim i atraktivnim, rekle ja ministrica Vučković.

– Takvih je potpora u ovom programskom razdoblju na području ove županije podijeljeno 1225, a danas smo potpisali i uručili 24 ugovora. Do sada je ukupno na području četiri dalmatinske županije u proteklim godinama iz programa Ruralnog razvoja ugovoreno i dano projekata i potpora u vrijednosti većoj od 2,3 milijardi kuna od čega je u Splitsko-dalmatinsku županiju otišlo 800 milijuna kuna, kazala je Vučković.

Prema njenim riječima, postoji strateški plan kako potaknuti mlade ljude da preuzimaju poljoprivredna gospodarstva i bave se poljoprivredom. Ministarstvo će ih nastojati poduprijeti kako bi imali dostojan dohodak, približiti ih tržištu, učiniti otpornijim na klimatske promjene, digitalizirati i učinili tu djelatnost jednom od najprivlačnijih.



Rekla je i da su za ribarske luke na području Splitsko-dalmatinske županije isplaćene potpore od 75 milijuna, a za ribarsku luku Komiža je ustvrdila kako to nije samo strateški projekt za tu županiju nego za cijelu Hrvatsku. S obzirom na rastuće troškove i inflaciju danas je razgovarala sa županom Bobanom o okolnostima i izazovima s obzirom da vrijednost građevinskih troškova značajno premašuje dodijeljeni iznos, zbog čega će u suradnji sa županijom i drugim tijelima pronaći način da odgovore takvom izazovu.

Župan Blaženko Boban je rekao da su prije potpisivanja novih ugovora održali radni sastanak na kojem su razgovarali o ribarskim lukama na području županije, te o hladnjači koja bi se najvjerojatnije trebala graditi na području Čaporica i gdje će poljoprivrednici moći odlagati svoje proizvode. Posebno ga je razveselila potpora ministrice njihovom objavljenom javnom pozivu vezanom za bušotine i potopne pumpe, odnosno navodnjavanje u kojem će županija sufinancirati OPG- ovce. U tu bi se aktivnost trebalo uključiti i resorno ministarstvo, nastavio je župan Boban, te time povećati financijska sredstva za tu vrstu projekta.

– Veseli me što je našoj županiji od ukupnog iznosa od oko 3,2 milijuna kuna dodijeljeno čak 1,5 milijuna kuna. Na taj način mladi OPG- ovci pokazuju interes za bavljenje poljoprivredom. To je jedan od glavnih segmenata i to najbolje vidimo u ovim kriznim situacijama, izjavio je Boban.

Komentari