Poskupljenja do 200 posto, potpredsjednica HGK otkrila hoće li doći do inflacije najesen

Mirjana Čagalj Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je došlo do poskupljenja svega, a najviše građevinskog materijala. Hoće li doći do inflacije najesen komentirala je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj. 

“Ima nekih malih pokazatelja, no ne takvih da bismo mogli tvrditi da će doći do goleme inflacije”, rekla je Mirjana Čagalj za N1.

Poskupljenja do 200 posto

Naglašava kako je građevinski materijal istinski poskupio.

“Od studenog, kada pratimo kretanje cijena, između 80 i 200 posto poskupjeli su željezo, bakar i aluminij. Željezo 150 posto, od 3.8 na 8.6 eura, bakar od 2 i nešto eura do 4.14 po kilogramu, a došlo je i do povećanja cijena osnovnih polipropilenskih proizvoda, sastojaka za cijevi, od 800 do 2200 eura po toni. I jedan građevinski projekt teško može uspjeti”.


Dodala je da se to dogodilo zbog poremećaja cijena nafte, smanjene proizvodnje i velike potražnje. “Nitko prije skakanja cijena nije to mogao predvidjeti, pa su u problemu oni koji su prije dogovorili poslove”.

Naglasila je kako rade na tome da projekti ne staju.

“Komuniciramo s Vladom, odakle imamo pozitivne povratne informacije. Ministarstva smo upozorili na povećanje cijena, a dobili smo informacije na koje se to načine može regulirati kroz Zakon o obveznim odnosima i Zakon o javnoj nabavi. Sadašnja se regulativa mora poštovati, ona se ubuduće mora promijeniti”.

Obnova Zagreba

Istaknula je da će se oko obnove Zagreba dogoditi da nijedan izvođač neće potpisati nepromjenjivost cijene.

“Hrvatske vode su brzo reagirale u dogovoru s regulatornom agencijom i dali su uputstva na koji će način oni regulirati cijene, a velik broj projekata koji se odvija također treba regulirati. Ako građevinske firme izađu iz projekta, na idućem ćemo natječaju dobiti mnogo veće cijene. Bolje je regulirati cijenu određenih stvari nego izgubiti izvođača”.

Dodala je da kada se donosio Zakon o obnovi, država je regulirala maksimalnu cijenu. “Neće se uplitati u javna nadmetanja, ali može pomoći, kao što je pomagala tvrtkama za vrijeme pandemije”.

Na pitanje hoće li cijene i dalje rasti, hoće li padati, rekla je da je to burzovna roba i s obzirom na sadašnja kretanja nafte, ne vjerujem da će padati. Za sada su krivulje vrlo eksponencijalnog rasta i ne vjerujem da će ići prema padu”.

Poručila je da zakon o obveznim odnosima i Javnoj nabavi treba izmijeniiti nepromjenjivost cijena, jer se inače neće javljati na natječaje.

Komentari