Posebni savjetnik premijera: Hrvatska nikada nije bila spremnija za ulazak u europodručje

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

O ulasku Hrvatske u eurozonu te o tome ispunjavamo li sve kriterije za uvođenje eura za N1 je govorio Zvonimir Savić, posebni savjetnik predsjednika Vlade i glavni koordinator za provedbu Nacionalnog plana zamjene kune eurom. 

“Nema neke jurnjave i žurbe. Već nekoliko godina traje proces pripreme. Bitno je napomenuti da je Hrvatska izuzetno erozirana, najeroziranije od svih koje još nisu članice europodručja. Još 2017. je prezentirana strategija, 2018. je usvojena. Prije korone smo počeli formalne pripreme. Sad smo najspremniji ikad za ulazak u područje eura”, rekao je Savić.

Prema njegovim riječima Hrvatska je kriterije za ulazak u europodručje ispunila već odavno.

“Hrvatska je kriterije za Maastricht ispunjavala još 2016. Stabilnost cijena je kriterij koji je bio ispunjavan nekoliko godina, javni dug je padao dinamikom koju su zahtjevali kriteriji, dugoročne kamatne stope su bile dovoljno niske. Kad je došla koronakriza sve države EU-a su ostvarile proračunski deficit. Hrvatska se već ove godine vraća na putanju ispunjenja kriterija iz Maastrichta”, istaknuo je.



Dodao je da će pola država EU-a ove godine imati veći deficit nego što je bio prošle godine.

Spornim smatra rast javnog duga u doba koronakrize.

“Stopa inflacije od 3,1 koju Hrvatska ima u kolovozu je praktički na razini stope inflacije eurozone”, rekao je Savić.

Prema njegovom mišljenju, pola rasta inflacije u eurozoni vezan je za rast cijena energija čija se stabilizacija očekuje u sljedećih godinu dana.

“Ove godine očekujemo 1,7, sljedeće godine 1,6 stopu inflacije”, naglasio je Savić.

On smatra kako Hrvatska nikada nije bila spremnija nego sada za ulazak u europodručje i svi uvjeti koji su potrebni su ili ispunjeni ili će se ispuniti kako bi se postigao taj cilj.

Na kraju je rekao kako nakon Hrvatske ulazak u europodručje očekuju Bugarska i Rumunjska, objavio je N1.

Komentari