Porsche uložio još 70 milijuna eura u tvrtku Mate Rimca ‘Nadahnjuje nas svojim inovativnim idejama, pokazalo se da je ulaganje bilo ispravna odluka

Twitter

Porsche je uložio u Rimac Automobile 70 milijuna eura, povećavši tako svoj udio u vlasništvu tvrtke na 24 posto. Porsche je inicijalnom investicijom 2018. godine stekao udjel od 10 posto u Rimac Automobilima, te ga povećao na 15,5 posto u 2019. godini.

“Najnovije ulaganje osnažuje položaj Rimac Automobila kao tvrtke specijalizirane za razvoj tehnologija i proizvodnju ključnih sustava za tržište električnih vozila visokih performansi”, piše u priopćenju.

Od prvog Porscheovog ulaganja 2018. godine tim Rimac Automobila udvostručio se na gotovo 1.000 zaposlenih, a hrvatsko tehnološko poduzeće nastavilo je razvijati i proizvoditi sustave električnih pogonskih sklopova, baterija i drugih komponenata povezanih s elektrifikacijom za mnoge proizvođače automobila.

Rimac Automobili sada surađuju s vodećim proizvođačima automobila, uključujući Hyundai, Kia, Porsche, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg i mnoge druge.


“Porsche nam je velika podrška od 2018. godine i uvijek nam je bila čast što imamo toliko snažnu suradnju sa jednom od najznačajnijih i najnaprednijih proizvođača sportskih i premium automobila. Ponosni smo na suradnju na novim uzbudljivim projektima s Porscheom te na činjenicu da je Porscheovo povjerenje u Rimac rezultiralo s nekoliko krugova ulaganja, što Porsche čini važnim dioničarom našeg poduzeća”, rekao je osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac.

Dodao je da je za njegovu tvrtku, ali i za Porsche, važno da ostanu potpuno neovisni obzirom da su mnogi proizvođači automobila iz cijelog svijeta klijenti Rimac Automobila.

“Naši projekti i naši dioničari su, i uvijek će biti, potpuno odvojeni, što nam omogućuje održavanje tajnosti informacija na koji se naši partneri oslanjaju, a nama omogućuje daljnju suradnju s mnogim proizvođačima automobila. Partnerstvo s Porscheom pomaže Rimac Automobilima da se razvijamo i rastemo, što je korisno za sve naše klijente”, zaključio je.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora i član Izvršnog odbora za financije i IT u poduzeću Porsche AG Lutz Meschke naveo je da su Mate Rimac i njegov tim ključni partner koji ih može podržati u razvoju općenito, a posebno u razvoju komponenata.

“Rimac je na dobrom putu da postane dobavljač prve razine za Porsche i druge proizvođače na području visokih tehnologija. Porsche je Rimcu već predao prve narudžbe za razvoj visoko inovativnih serijskih komponenata”, ističe Meschke, dodavši kako oba partnera imaju koristi od te bliske suradnje.

“Mate Rimac nas nadahnjuje svojim inovativnim idejama. Na isti način on koristi i naše stručno znanje u proizvodnji i metodološku stručnost u razvoju. Pokazalo se da je naše ulaganje u poduzeće bilo ispravna odluka. Vrijednost Rimca višestruko se povećala od našeg početnog ulaganja. Uz to, poduzeće se tehnološki vrlo uspješno razvilo”, naglasio je.

U samo 10 godina poduzeće Rimac Automobili prešlo je iz garaže na globalnu razinu, te će ove godine početi s isporukama druge generacije svojih električnih hiperautomobila – Rimac C_Two, ističu u priopćenju.

Ključne komponente i sustave za C_Two dizajnirao je, projektirao i proizveo Rimac tim u Hrvatskoj. Nakon višegodišnjeg razvojnog procesa virtualnog i realnog testiranja i homologacije, C_Two će se svijetu otkriti za samo nekoliko mjeseci.

C_Two, ograničen na samo 150 jedinica, dostupan je na ključnim svjetskim tržištima putem globalne mreže trgovačkih partnera poduzeća Rimac Automobili. Istovremeno, Rimac Automobili šire serijsku proizvodnju svojih komponenti koji drugi proizvođači koriste u dostupnijim modelima električnih i hibridnih automobila.

Komentari