Porast prometa u riječkoj zračnoj luci na Krku

Screenshot HRT

Nakon teškog razdoblja pandemije, i riječka zračna luka na otoku Krku dobro posluje.

Povezana je sa 16 europskih odredišta. A pomalo iznenađuje povećan broj privatnih letova. Riječ je o imućnim gostima koji stižu izravno na otok Krk unajmljenim ili privatnim zrakoplovima, piše HRT.

Ovaj mlazni zrakoplov dolijeće iz Češke i ide za Bugarsku. Do sada, ovoga ljeta, 600 je takvih letova bilo u Zračnoj luci Rijeka.

” Broj takvih zrakoplova u odnosu na rekordnu 2019. je do sada 3 puta veći. To samo pokazuje mijenjanje navika. Ljudi su spremni izdvojiti značajno više novaca da bi putovali sami”, ističe Tomislav Palalić, direktor Zračne luke Rijeka.



U pravilu ovi gosti s aerodroma odlaze u luksuzne krčke vile ili na svoje jahte. U Marini Punat u ovom je trenutku popunjeno svih 850 vezova.

“Velik broj gostiju dolazi i u marinu i u drugi smještaj zrakoplovom. Mi u posljednje vrijeme bilježimo porast gostiju koji u marinu dolaze svojim osobnom zrakoplovom”, kaže Renata Marević, direktorica Marine Punat, otok Krk.

“Imamo dosta letova u Hrvatsku i iz Splita, Zadra, Dubrovnika, Rijeke. Zemlja vam je lijepa, imate more i naši klijenti žele brzo, sigurno, diskretno doći na Jadransko more. Posebno u ova luda kovid vremena”, rekao je Richard Macho, Queen air.

I upravo ti privatni letovi osigurat će ove godine pozitivno poslovanje riječke zračne luke.

“Naknade za te letove ne podliježu, odnosno njima se ne odobravaju popusti kao što se odobravaju redovitim prijevoznicima. I to je značajan izvor prihoda u ovoj izazovnoj godini i mi smo time zadovoljni”, rekao je Palalić.

Strelovit rast privatnih letova možda je i smjerokaz u kojem bi se pravcu trebala razvijati riječka zračna luka. Jer, luksuzni letovi, marine i vile uvijek idu skupa.

Komentari