Poljoprivredni proizvođači traže rješenja: Ako se ne poduzmu kratkoročne i dugoročne mjere, buduća proizvodnja će biti neozbiljna, baš kao i država

Pedeset poljoprivrednih proizvođača, članova sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) održalo je sastanak u petak u Ministarstvu poljoprivrede. Tema je bila rješavanje problema velikog rasta cijena sirovina i stočne hrane koji ugrožavaju domaću proizvodnju. 

Ispred Ministarstva poljoprivrede prisustvovao je načelnik odjela za stočarstvo dr.s.c. Mato Čačić. Proizvođači su na kraju sastanka predložili kratkoročne i dugoročne mjere.

Dogovorene su tri kratkoročne mjere, a to su da: Ministarstvo poljoprivrede zajedno s HPK treba definirati znanstvenu instituciju koja će na temelju relevantnih podataka izračunati trenutni gubitak po pojedinim sektorima te da će se na temelju tih podataka zatražiti nadoknada iz Ministarstva poljoprivrede. Uz to, potrebno je hitno dogovoriti sastanak s ministarstvom i Vladom na koji način sačuvati stočni fond iz razloga što neće biti hrane, s obzirom da sve žitarice odlaze u izvoz. Potrebno je postići dogovor oko zadržavanja žitarica u Hrvatskoj.



U dugoročne mjere ulazi: osiguranje profitabilnosti, zatim usmjeravanje mjera ruralnog razvoja prema preradi koje će moći koristiti isključivo primarni proizvođači, osiguranje veće fleksibilnosti uvezano za klanje i prodaju na gospodarstvima, a time će se osigurati profitabilnost i dostupnost te stavljanje zelene energije u službu poljoprivrede (solari na farme). Osim toga, hrvatski proizvod mora se jasno i vidljivo označiti, osigurati dostupnost u vitrinama, trgovačkim lancima te osigurati robotizaciju i informatizaciju farmi iz Plana oporavka.

Na kraju je zaključeno da ukoliko se ne mogu osigurati navedene mjere, tada će “buduća proizvodnja biti neozbiljna, a time će i država biti neozbiljna”.

Komentari