Poduzetnici predložili svoj krizni stožer za gospodarstvo. Nema predstavnika sindikata jer ne mogu na efikasan način pridonijeti da ovo krene u pozitivnom smjeru

Inicijativa Glas poduzetnika u petak je predložila 12 članova za Krizni stožer za gospodarstvo, koji bi prema najavama Vlada uskoro trebala osnovati, a među predloženima nalaze se i ministri Darko Horvat i Zdravko Marić.

Kako je putem video konferencije izvijestio suosnivač Inicijative Dražen Oreščanin, predlažu da članovi stožera budu ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ekonomski analitičar Vuk Vuković, makroekonomist Velimir Šonje, Hrvoje Bujas iz Inicijative, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja, potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, pravni stručnjak Andrej Šooš Maceljski, porezni stručnjak Edo Tuk, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove u Valamaru Ivana Budin Arhanić, potpredsjednik Nacionalne Udruge Ugostitelja Vedran Jakominić te Davor Huić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Predstavljaju bitne dionike gospodarstva

Neophodno je da u stožeru budu osobe koje su vrhunski stručnjaci, koje nemaju iza sebe poslovne afere i dugove te koje predstavljaju bitne dionike gospodarstva, kažu iz Inicijative, dodajući da od većine navedenih imaju suglasnost da budu predloženi.

Što se tiče prijedloga da u stožeru budu i ministri Marić i Horvat, čije su razrješenje nedavno tražili, Oreščanin smatra da ministri tu trebaju biti po svojoj dužnosti, pa tako i Horvat.



Oreščanin kaže da u prijedlogu predstavnika sindikata, koji se uglavnom odnose na javne službe ili velika poduzeća koja imaju organiziran rad – nema, jer iz Inicijative smatraju da u ovom trenutku nisu “kritični za rad stožera”.

“S obzirom i na njihove medijske istupe posljednjih dana, ne vidimo da mogu pridonijeti na efikasan način da ovo krene u pozitivnom smjeru”, smatra Oreščanin, koji dodaje da što prije očekuju razgovor s predstavnicima Vlade.

Također, Iz Incijative navode i da krizni stožer može imati i druge članove, primjerice predstavnike Hrvatske obrtničke komore (HOK), obiteljstkih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i drugih ugroženih industrija, iako suosnivač Inicijative Hrvoje Bujas kaže da Inicijativa u ovom trenutku ne vidi nikog u HOK-u tko bi mogao predstavljati obrtnike.

U cijelosti reorganizirati birokratski sustav

Bujas napominje da Inicijativa zahtijeva od Vlade osnivanje stožera već nekoliko dana, a nada se da će Vlada njihove prijedloge razmotriti.

Vezano za određene medijske najave, u smislu da se priprema prijedlog zakona koji bi privremeno faktički suspendirao Zakon o radu (ZOR) i značajno smanjio radnička prava, Bujas kaže da nemaju veze s navedenim te da nikada nisu predlagali nikakva smanjenja u javnom sektoru. “Dapače, predlagali smo dodatne bonuse za sve na “prvoj crti” – medicinske sestre, policajce i sl.”, kaže Bujas.

Međutim, smatra da Hrvatska i inače ima “mastodontsku” birokraciju, no to nije stvar trenutne krize već problem postoji i od prije, a ocjenjuje da će biti i u budućnosti ako se sada ne suočimo s time.

“Doista moramo u cijelosti reorganizirati cijeli birokratski sustav, koji se pogotovo ne može ‘hraniti’ sada, u trenutku kada imamo totalni ‘shutdown’ ekonomije”; kaže Bujas iz Glasa poduzetnika, inicijative koja po njegovim riječima trenutno predstavlja već više od 70 tisuća poduzetnika i obrtnika.

Inicijativa Glas poduzetnika je već ranije danas predložila mjere koje bi po njima do kraja godine spasile 250 tisuća radnih mjesta.

Komentari