Podizanje gotovine na bankomatima samo pogledom

Ilustracija Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zbog pandemije banke su zabilježile znatan pad potražnje za gotovinom, u prosjeku 20 posto. U Njemačkoj su neke zbog toga isključile dio bankomata iz uporabe. Smanjena je i potražnja za potrošačkim kreditima, manja su nedopuštena prekoračenja po tekućim računima. Novac se troši oprezno.

Iako se papirnati novac sve češće zamjenjuje karticama i mobitelnim digitalnim novcem, mnogima je i danas život bez gotovine nezamisliv. U skoroj budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u bankomat, za podizanje gotovine bit će dovoljno samo pogledati bankomat, piše HRT.

Takvi se bankomati već rabe u svijetu, a preteča je Kina u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat s podrškom za prepoznavanje lica kao načina verifikacije korisnika. Ista se tehnologija počela primjenjivati i u Španjolskoj.

Bankomati dolaze sa sigurnosnim opcijama koje sprječavaju prijevare i uporabu fotografija, videa ili maske za potvrdu identiteta. Sve što korisnik treba napraviti jest upisati svoj jedinstveni identifikacijski broj te stati ispred kamere koja podupire tehnologiju prepoznavanja lica. Kao prednost takvog načina korištenja bankomata bez kartica naglašena je sigurnost jer kartice se mogu ukrasti.



Komentari