Po drugi put odgođena sudska sjednica za Uljanik

Foto: Danijel Bartolic / CROPIX

Po drugi put, opet zbog bolesti jednog od odvjetnika optuženih, u petak je odgođena sjednica Optužnog vijeća riječkog Županijskog suda na kojoj se trebala razmatrati ponovno podignuta optužnica u “slučaju Uljanik”, a nova je zakazana za 1. i 2. veljače.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen izjavio je da je sud udovoljio zahtjevu odvjetnika jer je riječ o obimnom predmetu, a kratko je vrijeme za pripremu njegove zamjene.

Sjednica Optužnog vijeća bila je najprije zakazana za 11. siječnja, ali je i tada odgođena zbog bolesti jednog od branitelja, pa je bila odgođena za 21. i 24. siječnja te 1. veljače.

Predviđa se da će za sjednicu biti potrebno više od jednog termina, zbog obimnosti predmeta i uvjeta organizacije sjednice, donosi Direktno.hr.



Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je u kolovozu prošle godine, nakon što je provelo dokazne radnje koje je rješenjem Optužnog vijeća naložio tamošnji Županijski sud, ponovno podiglo optužnicu protiv dvanaestorice bivših čelnika Uljanika i tvrtke Uljanik plovidbe iz Pule kao pravne osobe.

Optužno vijeće Županijskog suda je potkraj veljače vratilo optužnicu u “slučaju Uljanik” radi dorade istrage, a državnom odvjetniku je za dopunu istrage i podizanje optužnice dan rok do 1. lipnja.

Sud je u doradi istrage zatražio ispitivanje dvoje svjedoka, čiji su raniji iskazi bili izdvojeni kao nezakoniti, te je zatraženo i prevođenje dokumentacije na kojoj se, uz ostalo, temelji nalaz vještaka.

Riječko tužiteljstvo je u lipnju zatražilo produljenje roka za još tri mjeseca, pa je Optužno vijeće odobrilo to produljenje.

Optužnica je – u odnosu na okrivljenike, činjenične i pravne opise kaznenih djela te zakonske kvalifikacije djela – identična onoj koja je bila podignuta u ožujku 2020.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je tada optužnicu protiv prvookrivljenog bivšeg člana Uprave Uljanika Marinka Brgića te još 11 bivših čelnika brodogradilišta Uljanik i 3. maj zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, a za jednog okrivljenika i zbog subvencijske prijevare, kojima je počinjena materijalna šteta od oko 900 milijuna kuna.

Prema optužnici, uz prvookrivljenog bivšeg člana uprave Uljanika Marinka Brgića, drugookrivljeni je bivši direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, trećeokrivljeni bivši član Uprave Uljanika Veljko Grbac, četvertookrivljeni bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Giani Rossanda.

Slijede bivši predsjednik uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Maksimilijan Percan, tadašnji direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor 3. maja Domagoj Klarić i bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan.

Trinaestooptužena je tvrtka Uljanik plovidba iz Pule koja je kasnije promijenila ime u Alpha Adriatic, a poslovala je s Uljanikom.

Komentari