Pljušte reakcije na Vladine mjere! Novosel: Jedina stvarna pomoć hrvatskim radnicima je povećanje plaća

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel komentirao je za portal Direktno novi paket Vladinih mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenata.

Na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković i ministri napokon su predstavili mjere pomoći teške 21 milijardu kuna. Jedna od novosti je da cijene plina za građane ne idu gore. Izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, ograničila je Vlada cijene devet prehrambenih proizvoda među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso, i to za više od 30 posto, u cilju očuvanja kupovne moći građana.

“Kada bi uzeli u obzir da je vrijednost mjera 21 milijardu kuna onda bi svi trebali biti sretni i bezbrižni, međutim stvarnost baš i nije takva”, rekao je Novosel.

Dodao je kako ima nekoliko razina mjera, ali da bi ih on podijelio u tri kategorije i dodao četvrtu kao onu dodatnu potrebu koja je neovisna o mjerama da bi građani normalno živjeli.



“Dakle, prvo se odnosi na cijene energenata koje su u ovome trenutku ključan problem. Za građane je u redu da cijena struje do određene mjere potrošnje ostane ista, to je dobro donekle i za trgovačka društva pa i za gospodarstvo. Naravno, kada je u pitanju plin tu je malo složenija priča. Za građane je to, ponavljam, povoljno jer se cijena neće mijenjati do travnja sljedeće godine. No, pitanje je što će biti s pojedinim trgovačkim društvima koja koriste plin kao osnovni energent i hoće li s ovakvim cijenama plina te tvrtke moći opstati i hoće li se moći zadržati ta radna mjesta. Ali, tu je Vladi manji manevarski prostor, no sada imamo najave da će se INA-i naložiti da sav plin iz Hrvatske mora ostati u Hrvatskoj”, kaže Novosel.

Druga kategorija su, po njegovom mišljenju, socijalne mjere.

“Kada su u pitanju socijalne subvencije, naravno njih pozdravljamo, posebice one koje se odnose na umirovljenike. One se odnose na određena povećanja mirovina kao i na subvencioniranje energetske troškove tijekom zime. Želim upozoriti da se tu dogodila određena diskriminacija prema radnicima koji primaju minimalne plaće od 3750 kuna i ništa više. Oni su sada čak u nepovoljnijem položaju od umirovljenika. Tu očekujemo povećanje minimalne plaće koja ne smije biti ispod četiri tisuće kuna za sljedeću godinu”, rekao je.

Po podjeli koju je napravio Novosel, treće područje se odnosi na radnike i poslodavce u smislu plaća, odnosno neoporezivih primanja koja je Vlada povećala.

“Tu ću posebno naglasiti ovo ‘najkontroverznije’ primanje za tako zvane ‘bolje radne rezultate’ koje je do sada bilo pet tisuća kuna, a sada je podignuto na 7500 kuna. Koliko god to može dobro doći onim radnicima koji će to dobiti, moramo biti svjesni činjenice da dio tog novca ne ide u mirovinsku osnovicu radnika i samim time smanjuje se njegova mirovina u budućnosti. S druge strane dio tog doprinosa ne ide ni u zdravstveno osiguranje. Ono što sindikatima dodatno otežava pregovore je činjenica da poslodavac onda može reći da nema dovoljno sredstava za povećanje bruto plaće što znači da ostatak tog novca neće ići radniku već u prihod poslodavca. Naš je prijedlog da Vlada pomogne radnicima tako što će taj iznos koji je poslodavcu neoporeziv uplati radnicima, a da Vlada uplati doprinos za njihovo mirovinsko osiguranje pa će onda to koliko toliko biti pravednije”, kaže.

Kao četvrto, posebno je naglasio da ove mjere neće pomoći građanima, odnosno radnicima, da smanje teret ove inflacije od gotovo 13 posto ukoliko ne dođe do povećanja plaća.

“Dakle, plaće moraju rasti kako u državnom i javnom sektoru kroz pregovore s Vladom kao poslodavcem tako i u privatnom sektoru kroz sektorsko pregovaranje. Tu posebno upozoravam na poslodavce u privatnom sektoru kojima smo uputili inicijative da već započnu pregovore na sektorskoj razini. Dakle, za sektore poljoprivrede, prehrambene industrije, metalne industrije, prerađivačke industrije, javnolinijskog prijevoza i tako dalje. Ako ti pregovori ne počnu do kraja ovog mjeseca mogu računati s najavom štrajka i mogućim štrajkom. U svakom slučaju u konačnici jedina stvarna pomoć hrvatskim radnicima je povećanje plaća, a ovo sve drugo je dobro, ali nedovoljno”, kaže Novosel.

Predsjednik Sindikata rekao je i kako za nezaposlene postoji mjera koju nije čuo u četvrtak, a bila je spomenuta na sastanku prije Vlade.

“Ja ne znam je li predsjednik Vlade Andrej Plenković to propustio izreći, ali radi se o 250 kuna za nezaposlene koji ne primaju naknadu. Ne znam je li ona ispuštena u međuvremenu ili nije spomenuta. Što se tiče ovršenih i blokiranih, upravo je i za njih jedino rješenje povećanje plaća. Svatko onaj tko je došao u tešku situaciju ovrhe je ušao u problem i naravno samo povećanjem dohotka može taj problem riješiti”, zaključio je Novosel.

 

Komentari