PLENKOVIĆ: Zamrznuli smo najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama na autocestama i tako smo dobro izbalansirali zaštitu interesa naših građana

Foto: Damir Krajač/Cropix

Održana je sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su prihvaćeni navedeni zaključci kojim će se indeksirati cijene radova, odrediti način priznavanja povećanih troškova građevinarima zbog porasta cijena građevnoga materijala. Riječ je o dokumentu kojim bi se trebale ublažiti posljedice porasta cijena.

– Najvažnija je jučerašnja telefonska sjednica Vlade u kojoj smo u kontekstu cijena nafte na svjetskim tržištima kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu još jednom postigli ciljane i pravodobne mjere. Zamrznuli smo najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Ta se mjera odnosi na 94 posto benzinskih postaja u Hrvatskoj. Jedino povećanje je na autocestama i tako smo dobro izbalansirali zaštitu interesa i standarda naših građana. Vjerujemo da je na ovaj način pronađen pravi balans i da će to biti dobro i korisno, a mi ćemo za dva tjedna vidjeti kakve će okolnosti biti i koje ćemo mjere tada poduzeti, rekao je Andrej Plenković u uvodu.

Istaknuo je greenfield investiciju, otvaranje nove tvornice dijelova za zrakoplove, rekao je da je to pokazatelj koliko je Hrvatska atraktivna za strane investicije.

Zahvalio je rektoru Sveučilišta u Splitu.



– Bili smo na Danima Sveučilišta u Splitu, važno je da se naš drugi grad po veličini kvalitetno razvija u pogledu sveučilišnog i obrazovnog središta. Možemo biti ponosni na postignuća sveučilišta u Splitu, naglasio je.

Najvažnijom je vijesti protekloga tjedna ocijenio odluku iz Luksemburga, gdje su ministri rekli da je Hrvatska spremna za uvođenje eura.

– Na ovaj način smo došli do ulaska u dvije integracije. Naš je cilj 1. siječnja 2023. i euro i Schengen i uvjeren sam da ćemo to i ostvariti, to je bilo i u našem programu, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je prosječna neto plaća u travnju iznosila 7547 kuna.

– Imali smo u travnju milijun i 592 tisuće osoba koje su bile zaposlene. Imali smo u listopadu 2016. godine kad smo krenuli kao Vlada milijun i 184 tisuće. Jučer je broj osiguranika milijun i 641 tisuća, a broj nezaposlenih je ispod 104 tisuće. Svakim danom, kako će biti sve više zaposlenih u turizmu, doći ćemo do broja manjeg od 100 tisuća nezaposlenih. To je jako dobar podatak.

Rekao je kako se ide prema novoj rekordnoj sezoni turizma.

– Na 94 posto smo broja noćenja u odnosu na 2019. i 84 posto dolazaka u odnosu na 2019. Tek smo na pragu pravog intenzivnog dijela sezone, a rezultati su već sada dobri. Ovi podaci koje je s nama podijelio ministar Marić, koji kažu da raste vrijednost fiskaliziranih računa, oni su sada za 25,8 posto veći nego lani. Broj izdanih računa je veći 15,3 posto nego lani, rekao je.

Komentari