PLENKOVIĆ: Vlada će intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog poskupljenja goriva

Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će Vlada intervenirati u trošarine ili marže bude li to potrebno zbog najavljenog znatnog poskupljenja goriva od idućega utorka.

Neslužbeno, litra dizela poskupjet će za 83 lipe te će nova cijena iznositi 13,97 kuna. Za litru benzina građani će morati izdvojiti 70 lipa više, pa će ih litra stajati 14,56 kuna. Poskupjet će plavi dizel, i to za 84 lipe, i nova će mu cijena iznositi 10 kuna i 9 lipa. Dok su susjedne Mađarska i Slovenija zamrznule cijene, u Hrvatskoj gorivo nikad nije bilo skuplje.

– Imamo zakonske osnove odnosno uredbu i to smo već radili intervenirajući u marže i trošarine. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu i danas popodne ćemo na užem kabinetu vlade raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstava gospodarstva i financija i donijeti odluke koje su najbolje za hrvatske građane, rekao je premijer u Osijeka. Upitan jesu li na dnevnom redu trošarine, rekao je da su trošarine i marže dva elementa u kojima vlada može intervenirati.

Hinin sugovornik iz energetskih krugova ocjenjuje da su poskupljenja goriva, pa i ona veća, moguća sve dok traje energetska kriza uzrokovana ratom u Ukrajini. Dodaje, međutim, kako se poskupljenja najavljena za idući tjedan teško mogu opravdati primjenom najnovijega sankcijskog paketa Europske unije prema Rusiji, jer se njegovi učinci, tj. djelomičan prekid uvoza sirove nafte iz Rusije, očekuju tek za nekoliko mjeseci.



Zašto trgovci i opskrbljivači tako brzo reagiraju na najave što bi moglo dogoditi, treba pitati njih, kaže on. Dodaje kako Hrvatsku zapravo ne ovisi o dopremi sirove nafte ili derivata iz Rusije, jer glavninu opskrbe osigurava morskim putem. Trgovci i opskrbljivači koje je kontaktirala Hina nisu željeli govoriti o cijenama, tako da će se nove cijene uobičajeno znati u ponoć s ponedjeljka na utorak.

Komentari