PLENKOVIĆ U AKCIJI! Otkrio je golemu novost: ‘Omogućit ćemo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište’

Foto: Ranko Suvar/Cropix

Na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković otkrio je golemu novost, a to je da će Hrvatska proširiti kapacitet LNG terminala na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara plina.

“Time će Hrvatska ići daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava i omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku”, poručio je Plenković na ovogodišnjem sastanku ove neformalne političke platforme dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora.

Govora je bilo i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i BiH i dolazi do Ploča.

Podsjetimo, Inicijativa triju mora pokrenuta je prije sedam godina na prijedlog tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude, čiji je prvi skup bio u Dubrovniku, danas ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura. Kada će se tome dodati nova američka ulaganja koja je najavio američki državni tajnik Antony Blinken, njegova će vrijednost premašiti vrijednost od milijarde eura.



Hrvatska je fondu predložila 11 projekata, a HBOR u fondu od 2020. sudjeluje sa 20 milijuna eura.

„Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe financiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj”, zaključio je Plenković.

 

Komentari