Plenković se nada rješenju koje će omogućiti da se BAT ‘usidri’ u Istri

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je u utorak kako se nada da će se u razgovorima sljedećih dana iznaći rješenje koje će omogućiti da British American Tobacco (BAT) ostane u Kanfanaru dulje vrijeme, da se BAT “usidri” u Istri.

“Mislim da ćemo u razgovorima sljedećih dana doći do rješenja koje će omogućiti da BAT ostane na neko dulje vrijeme. Nama je kao Vladi u interesu da se postigne dogovor koji će njih na određeni način usidriti u Istri. To je poanta, a ne da to bude neko kratkoročno rješenje pa da istu temu ponavljamo za koju godinu. To također treba imati na umu”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara u riječkom brodogradilištu 3. maj gdje je kanadskoj tvrtki Algoma Central Corporation predan novoizgrađeni samoiskrcavajući brod za prijevoz rasutih tereta “Algoma Interpid”.

Premijer je podsjetio da je u ugovoru kojim je BAT kupio tvornicu u Kanfanaru prije pet godina bila i klauzula da BAT neće napustiti Hrvatsku u roku pet godina, a slučaju da je to bilo u kraćem roku onda bi platili “dosta pozamašne penale”.

Plenković je rekao i kako su razgovori s BAT-om u tijeku, a vodi ih potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, kao i da je on osobno bio u Kanfanaru prije par mjeseci.“Naša je želja da pronađemo rješenje s kojim ćemo biti zadovoljni, poštujući naše propise i činjenicu da na hrvatskom tržištu postoje i drugi akteri”, kazao je.

Istaknuo je važnost tvornice u Kanfanaru i u kontekstu proizvođača duhana, poglavito iz Virovitičko-podravske županiji, kao i činjenice da 80 posto proizvodnje BAT-a iz Kanfanara ide u izvoz.

Komentari