Plaća veća od 80.000 kn: U pitanju nije sportaš iz SAD-a već hrvatski građanin koji radi na održavanju postrojenja!

Da vam netko iz Hrvatske, a da nije estradna ili sportska zvijezda, kaže da ima plaću veću od 80 milijuna kuna, vjerojatno biste se nasmijali. Međuti, vidimo da to ipak nije nemoguće.

KT nije san već stvarnost

Prosječne plaće kao na zapadu postoje i u Hrvatskoj. Važno je odmah naglasiti da je riječ o iznimkama, ali dovoljno slasnim kad zaposlenici u deset tvrtki u Hrvatskoj imaju prosječne neto plaće iznad 4000 eura.

Među njima, dvije tvrtke na vrhu nude plaće iznad 10.000 eura neto. Iduće četiri tvrtke nude iznad 5000 eura neto, a preostale četiri u tom gornjem domu hrvatskih platiša nude mjesečna primanja iznad 4000 eura neto. Niti jedna tvrtka na tom popisu nije nepoznata, iako mnoge ovdje ne objavljuju mnogo informacija o svom poslovanju,

Tvrtka u Hrvatskoj u kojoj se lani najviše isplatilo raditi je zagrebačka podružnica talijanske korporacije KT – Kinetics Technology. Navodno je ova tvrtka, čija je ekspertiza u izgradnji, održavanju i razvoju postrojenja u energetici, uključena u projekt modernizacije Rafinerije Rijeka.



U samoj tvrtki o tome nismo uspjeli doznati, jer kontakt podaci vode na hrvatsku podružnicu KPMG-a, gdje su nam objasnili da oni za njih vode administrativne poslove u Hrvatskoj. No, dodatne informacije nam nisu mogli pružiti. Prema Fini, u KT-u je lani prosječna neto plaća iznosila čak 80.853 kune.

Talijanski KT – Kinetics Technology nije se našao pri vrhu ovakvog popisa odjednom već je tu više-manje stalan gost. Godinu prije bio je na drugom mjestu, i to iza Adris grupe, a koje ove godine nema na popisu TOP10 s najvišim plaćama.

PRETEKLI MCKINSEY

Na drugom mjestu je pak jedina tvrtka registrirana izvan Zagreba. Riječ je o splitskoj tvrtki Mejaši Prvi, poznatoj kao investitoru u najveći trgovački centar u Dalmaciji – Mall of Split. Ova je tvrtka lani isplatila prosječna neto primanja od 78.955 kuna.

Po tome je pretekla i svjetski poznatu konzultantsku kuću McKinsey & Company u čijoj je podružnici za jadransku regiju prosječna neto plaća lani iznosila 38.820 kuna. McKinsey je time zadržao svoju poziciju od godinu prije.

Na četvrtom mjestu je, i to ponovno, tvrtka Microsoft Hrvatska. Podružnica najveće softverske kompanije na svijetu, koja proizvodi Windowse, Outlook i Office365, u Hrvatskoj svojim zaposlenicima isplaćuje prosječnu neto plaću od 36.330 kuna. No, u odnosu na pretpandemijsku 2019. nešto ju je smanjila.

AMERIČKI ABBVIE

Izuzmemo li Fortenova grupu, odnosno bivši Agrokor, koji se smjestio na devetom mjestu najboljih platiša s prosječnom mjesečnom neto plaćom od 32.826 kuna, sve ostale tvrtke na popisu su farmaceuti. Rekli bismo, prigodno, s obzirom na to da je lani globalno najvažniji događaj, odnosno onaj s najviše implikacija kako na gospodarstvo tako i život, bila pandemija koronavirusa. Tako na popisu slijede redom Roche, Boehringer Ingelheim, AbbVie, Novo Nordisk Hrvatska i Novartis Hrvatska.

Među farmaceutima, lani je najisplativije bilo raditi za Roche i Boehringer Ingelheim. Te su dvije kompanije jedine isplaćivale neto plaću od gotovo 5000 eura. Švicarski Roche je plaćao 36.211 kuna mjesečno, a njemački Boehringer Ingelheim 35.585 kuna. Američki AbbVie isplatio je svojim radnicima u Hrvatskoj prosječnu plaću od 33.943 kune, danski Novo Nordisk 33.746 kuna, a švicarski Novartis 32.620 kuna.

U odnosu na godinu prije, prosječna neto plaća među prvih deset porasla je. Prije dvije godine na devetom je mjestu bio njemački farmaceut Boehringer Ingelheim i plaćao je prosječno 32.200 kuna, a na desetom mjestu je bila Atlantic grupa s prosječnom plaćom od 31.000 kuna. Sada je Novartis, koji je na desetom mjestu, podigao ljestvicu na 32.620 kuna. Inače, lani su u pravilu samo farmaceuti dizali plaće dok su ih ostali mahom spuštali, piše Novac.hr

 

Komentari