Pfizerova i BioNTechova objava o cjepivu katapultirala cijene nafte prema 43 dolara

Pixabay

Cijene nafte poskočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 43 dolara, potaknute objavom američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 učinkovito 90 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela poskočila je 3,41 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,86 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 3,57 dolara višoj cijeni, od 40,71 dolar.

Tržišta je nakon podneva potresla objava američke farmaceutske tvrtke Pfizer i njemačke biotehnološke tvrtke BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo za covid 19 učinkovito više od 90 posto, prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja.

“Prvi rezultati ispitivanja cjepiva protiv covida-19 u trećoj kliničkoj fazi potvrdili su početne zaključke o kapacitetu koje naše cjepivo posjeduje u sprječavanju razvoja bolesti covida-19”, objavile su dvije tvrtke.



Objava je pokrenula val optimizma na tržištima.

“Cijene imovine reagiraju brže od realnog gospodarstva a nafta i ostala rizična imovina danas reagiraju pozitivno na vijest o Pfizerovom cjepivu”, objašnjava analitičar francuske banke BNP Paribas Harry Tchilinguirian.

Dodatnu potporu cijenama pružila je izjava saudijskog ministra za naftu princa Abdulaziza bin Salmana da bi vodeći proizvođači nafte mogli prilagoditi dogovor o ograničenju opskrbe bude li postignut konsenzus.

Ministar je tu mogućnost naznačio u odgovoru na pitanje hoće li Organizacija zemalja-izvoznica nafte i njezine saveznice produljiti sporazum o ograničenju opskrbe i nakon siječnja 2021.

OPEC+ trenutno smanjuje opskrbu za 7,7 milijuna barela dnevno (bpd) a od siječnja iduće godine trebao bi ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno.

Ključni proizvođači u sastavu OPEC-a trenutno pokušavaju procijeniti kakve su šanse da pobjednik na američkim predsjedničkim izborima Joe Biden ublaži sankcije Iranu i Venezueli, što bi značilo veću proizvodnju nafte i teže održavanje ravnoteže između ponude i potražnje.

“Bidenova pobjeda na predsjedničkim izborima povećava šanse za povratak iranske nafte na tržište, ali to se neće dogoditi preko noći, u svakom slučaju ne prije kraja 2021. odnosno početkom 2022., prema našoj važećoj procjeni”, napisali su analitičari ING-a u bilješci klijentima.

Međunarodna organizacija za energetiku (IEA) upozorila je danas da obnovljene mjere zatvaranja kojima europske vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa još uvijek prigušuju izglede potražnje za naftom.

“Zaključani su veliki dijelovi europskog kontinenta. To će sigurno negativno utjecati (na potražnju)”, konstatira IEA-in direktor za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 39,22 dolara, što znači da je pala 57 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari