Pali novi rekordi indeksa na Wall Streetu

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks porastao već deveti put u posljednjih 10 dana jer se ulagači nadaju da će slabiji nego što se očekivalo podaci s tržišta rada natjerati Kongres da donese nove fiskalne poticajne mjere.

Dow Jones skočio je 454 boda ili 1,59 posto, na 29.100 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,54 posto, na rekordnih 3.580 bodova, a Nasdaq indeks 0,98 posto, na rekordnih 12.056 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da će republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu uskoro postići dogovor o novim fiskalnim poticajima jer se američko tržište rada oporavlja sporije nego što se očekivalo.

Na to je ukazalo izvješće agencije za zapošljavanje ADP, prema kojemu je u privatnom sektoru u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 428.000, dok su analitičari očekivali 950.000.



Zbog toga Janet Walker, direktorica u tvrtki Abbot Downing, smatra da će i službeno izvješće o ukupnom zapošljavanju u kolovozu, koje će biti objavljeno u petak, pokazati usporavanje tempa zapošljavanja.

„Zbog toga je važno da Kongres postigne dogovor o novim fiskalnim mjerama protiv posljedica koronavirusa. Slabost na tržištu rada mogla bi postati veći rizik ako se poticaji odgode. Kako bi se oporavak tržišta kapitala nastavio, nužni su dodatni poticaji”, kaže Janet Walker.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u sektorima koji su posljednjih mjeseci zaostajali po oporavku. Tako su cijene u komunalnom, potrošačkom i nekretninskom sektoru skočile prosječno između 2 i 3 posto.

Zdravstveni sektor porastao je 2, a financijski 1,5 posto. Tehnološki sektor, koji već mjesecima predvodi po rastu, jučer je ojačao 0,9 posto.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama. Dow Jones indeks udaljen je, pak, od svoje rekordne razine, dosegnute u veljači, oko 1,6 posto.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, na 5.940 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.243 boda, a pariški CAC 1,90 posto, na 5.031 bod.

Komentari