PAD NA MJESEČNOJ I GODIŠNJOJ RAZINI Zalihe gotovih indutrijskih proizvoda manje za 2,8 posto

profimedia

U Hrvatskoj su ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda potkraj srpnja bile manje za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec. Osim toga, bile su 2,8 posto manje u odnosu na srpanj prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Promatrajući prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 20,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su manje za 5,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,5 posto, te kapitalnih proizvoda za 1,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za devet posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda pale su za 19,3 posto, energije za 18,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,9 posto, te intermedijarnih proizvoda za 10,2 posto.



Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su Na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale su za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 2,8 posto, podaci su prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD).

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini ostvaren je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 22,6 posto te proizvodnji električne opreme za 16 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 29,2 posto i u proizvodnji duhanskih proizvoda za 26,5 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za tri posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 1,7 posto.

Komentari