PAD CIJENA NAFTE Najviši u proteklih devet mjeseci, prodaju se terminski ugovori zbog očekivanog slabljenja potražnje

Pixabay

Novi val pandemije koronavirusa utječe i na poslovanje na svjetskim burzama. Tako su cijene nafte na globalnom tržištu prošlog tjedna pale najviše u zadnjih devet mjeseci. Naime, trgovci su prestrašeni te prodaju terminske ugovore u očekivanju slabljenja potražnje diljem svijeta.

Tako je cijena barela Brenta na londonskoj burzi potonula proteklog tjedna osam posto, na 65,18 dolara, najnižu razinu od travnja. Na američkom tržištu barel WTI nafte pojeftinio je devet posto, i to na 62,32 dolara, najnižu razinu od rujna lani.

I cijene nafte proteklog su tjedna bilježile neprekidan pad budući da se sve više država u svijetu suočava s rastućim brojkama zaraženih Covidom-19, zbog čega ograničavaju putovanja u nastojanju da suzbiju širenje pandemije.

Kina je uvela strože metode dezinfekcije u svojim lukama, uzrokujući zagušenje protoka roba, te je, kao i i SAD, uvela ograničenja broja putnika na zrakoplovnim letovima. Brojne druge zemlje, među kojima i Australija, ograničile su putovanja građana. Zbog toga je potražnja za zrakoplovnim gorivom oslabila, nakon što je cijelog ljeta rasla.



“S takvom vrstom neizvjesnosti, teško je naći uporište cijenama nafte. Vlasti oštro djeluju kako bi minimalizirale izbijanje zaraze, a to izravno prijeti potražnji za naftom”, istaknuo je John Kilduff, partner au Again Capital LLP.

S druge strane, tečaj dolara porastao je proteklog tjedna prema košarici šest najvažnijih svjetskih valuta na najvišu razinu u devet mjeseci. Fed razmatra smanjenje monetarnih poticaja. Cijene nafte, pak, u obrnutoj su korelaciji s tečajem dolara, pa kad američka valuta poskupljuje, inozemnim kupcima je nafta skuplja.

Komentari