Ostojić: Sezona je odlična, ali od 2020. turističke kompanije izgubile su milijardu i pol kuna

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić komentirao je rezultate turističke sezone, ali općenito stanje u tom sektoru.

“Sadašnje stanje rezervacija daje nam realne osnove da vjerujemo i očekujemo dobru i dugu posezonu. S početkom školske godine brojke će se smanjivati, praznit će se pomalo autokampovi i kućna radinost, ali je odlično punjenje hotela”, rekao je Veljko Ostojić u Dnevniku HTV-a.

Operativni gubitak od milijardu i pol kuna

Ostojić naglašava kako je sezona zaista bila odlična, ali da nam to ne daje za pravo da budemo euforični.

“11 najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj su u 2020. i u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili operativni gubitak od 1 480 000 000 kuna i to nije moguće nakodnaditi u sljedećoj, a rekao bih i u sljedećim godinama”, rekao je.



“Pozivam na razum, spustimo se na zemlju, turizam je izuzetno osjetljiva djelatnost i neovisno što smo svi zadovoljni i sretni s ovogodišnjim rezultatima, ipak je kriza ostavila svoje i ipak će se posljedice te krize osjećati narednih godina”, dodao je.

Problem radne snage

Ponovno je, dolaskom većeg broja turista, na vidjelo izašao i problem s radnom snagom u turizmu. Kamo su nestali radnici?

“Radna snaga je problem ne samo Hrvatske nego i većine zemalja Europske unije koje se pod navodnicima ozbiljno bave turizmom. Ove godine je sezona bila neizvjesna. Uobičajeni tempo traženja radne snage se smanjio iz prijašnjih šest na mjesec do dva”, rekao je.

“Mi znamo koji su nam tradicionalni bazeni za radnu snagu, međutim i ti bazeni se pomalo iscrpljuju. Ljudi koji moraju brinuti o egzistenciji pokušavaju smanjiti rizike priilikom zapošljavanje”, dodao je Ostojić.

Komentari