Osniva se Savjet za oporavak i razvoj turizma

Ministrica Nikolina Brnjac/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o osnivanju Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude, priopćilo je u subotu ministarstvo.

“Rad Savjeta bit će usmjeren na pronalaženje odgovora na pitanja prilagodbe turizma posljedicama krize uzrokovane pandemijom te što uspješnijeg izlaska iz ove teške situacije”, istaknula je ministrica Brnjac koja je i predsjednica Savjeta za oporavak i razvoj turizma, realizaciju turističke 2021. godine te unaprjeđenje turističke ponude kojom se okupljaju svi relevantni dionici turističkog sektora kako bi se zajedničkim djelovanjem hrvatski turizam što bolje pripremio za nadolazeće razdoblje. Savjet se sastoji od 31 člana.

“Zajednička suradnja nam je izuzetno važna kako bismo pronašli najbolja rješenja za što brži oporavak sektora turizma. Osim financijske potpore koju pružamo s ciljem očuvanja radnih mjesta, u pripremi je i Program dodjele državnih potpora sektoru turizma i sporta. Pred nama su važne godine u kojima ćemo stvarati nove temelje razvoja turizma s novim strateškim okvirima za turizam”, poručila je Brnjac.

Glavne zadaće Savjeta sastojat će se u razmatranju najvažnijih pitanja vezanih za turistički sektor, kao što je realizacija turističke 2021. u okolnostima pandemije uzrokovane koronavirusom, što učinkovitija promocija hrvatskog turizma, te pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga u skladu s epidemiološkim mjerama.



Također, glavne su mu zadaće i strateško planiranje, programi i operativni planovi oporavka turizma i investicije i reforme vezane uz Strategiju razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030., Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027., Nacionalni program reformi, Operativni plan za oporavak i otpornost te Višegodišnji financijski okvir od 2021. do 2027. godine.

Savjet čine predstavnik Ministarstva turizma i sporta, predstavnik Hrvatske turističke zajednice, zatim kao predstavnici Hrvatske gospodarske komore, predstavnik Udruženja hotelijera, Udruženja marina, Udruženja pružatelja usluge smještaja na brodu – charter, Udruženja putničkih agencija, Udruženja ugostiteljskih djelatnosti.

Također, predstavnici Zajednice obiteljskog turizma, Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela, Udruženja hostelijera, Udruženja turističkih brodara, Zajednice kulturnog turizma, Zajednice poslovnog turizma, Zajednice riječnog turizma, Zajednice pustolovnog turizma, Zajednice ronilačkog turizma i Zajednice zdravstvenog turizma.

U Savjetu su i predstavnici Hrvatske obrtničke komore – Ceh ugostitelja turističkih djelatnika, Hrvatske udruge poslodavaca, Sindikata turizma i usluga Hrvatske i članova Socijalnog vijeća za turizam, Hrvatske udruge turizma, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruženja Hrvatske, Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Udruge hrvatskih putničkih agencija, Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, Udruge ruralnog turizma Hrvatske, Udruge Glas poduzetnika, Nacionalne udruge ugostitelja, Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj ‘Klub članova selo’ te Hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza.

Komentari