Osijek će biti prvi 5G grad u Hrvatskoj

Marko Todorov / CROPIX

Vlada je odredila da će Osijek biti prvi 5G grad u Hrvatskoj, što je premijer Andrej Plenković ocijenio jako dobrom odlukom, posebice u okviru šire vladine politike s naglaskom na Slavoniju i Osijek.

Određivanje prvog hrvatskog 5G grada dio je ukupne politike Europske komisije, koja je u sklopu plana “5G za Europu – Akcijski plan” još 2016. definirala smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije ili 5G do 2020. godine.

To znači da do kraja ove godine svaka država-članica treba odrediti barem jedan veliki grad za uvođenje prve 5G mreže i potpuno komercijalnih 5G usluga, kazao je na Vladi ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, čije je Ministarstvo i predložilo usvajanje tog zaključka o određivanju Osijeka kao prvog 5G grada u Hrvatskoj.

“Akcijski plan Europske komisije za 5G je dio Strategije jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, čiji je jedan od ciljeva i stvaranje poticajnog okruženja za uvođenje mreža vrlo visokog kapaciteta kao pokretača digitalnog gospodarstva”, kazao je Butković.



Napomenuo je i da je aktivnosti s ciljem odabira prvog 5G grada provodila stručna radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih/mobilnih komunikacija u Hrvatskoj – Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska.

Osim Osijeka, želju da budu 5G gradovi iskazali su još i Bjelovar, Karlovac i Rijeka, a stručna radna skupina je nakon analize, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, predložila Osijek, kazao je Butković.

Očekuje se da će to Osijeku, uz već postojeći projekt Slavonija, Baranja i Srijem, značajno pridonijeti razvoju i toga grada i istočnog dijela Hrvatske.

Komentirajući vladino usvajanje takve odluke jako dobrim, premijer Plenković je još kazao da je to i na tragu velike investicije Ericsson Nikole Tesle (ENK) u Osijeku.

Komentari