Osigurana sredstva za potresom pogođena područja, kao i bezkamatni zajmovi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade RH, ministri Zdravko Marić i Tomislav Medved, predstavili su sredstva na raspolaganju za potresom pogođena područja.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je prošli tjedan na sjednici  Vlade donesena odluka o beskamatnim zajmovima jedinicama regionalne samouprave na potresom pogođenim područjima.

“To je treća runda dodijele beskamatanih zajmova. Prva mjera bila je po izbijanju covida za sve. Krajem prošle godine bila je druga za one koji su još osjećali posljedice covida –  govorim o dalmatinskim i primorskim županijama, ova je vezana isključio za one potresom pogođene”, rekao je Marić, prenosi HRT.

“Povrat tih sredstava koji će se moći refundirati iz Fonda solidarnosti će se refundirati, a onaj dio koji neće ići će otplata koja ima poček do 2024. godine i onda kvartalno iduće tri godine. To je dobra mjera za jedinice lokalne samouprave”, dodao je.



360 milijuna kuna za četiri županije

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno čelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa, rekao je kako je vidljivo, kroz konzultacije sa županima županija koje su pogođene potresom, da su jedinice lokalne samouprave prepoznale ovaj model, te da će u skladu s tim Sisačko-moslavačkoj županiji biti osigurano 180 milijuna kuna,  Gradu Zagrebu – 150 milijuna kuna, županija Krapinsko-zagorska dobit će 10 milijuna kuna u narednom razdoblju kada se stvore preduvjeti, a Zagrebačka županija 20 milijuna kuna.

“Ovo je još jedna od snažnih odluka vlade koje su usmjerene u smjeru obnove potresom razorenih područja”, rekao je ministar Medved, te naglasio kako je Vlada na području Sisačko-moslavačke županije od tog snažnog potresa participirala s 817 milijuna kuna.

‘6.14 milijardi kuna je sjelo’

Ministar Marić rekao je da imaju jasnu sliku na što će se sredstva trošiti.

“6.14 milijardi kuna je sjelo. Prva uplata – 13 posto ukupne omotnice i za ta sredstva, a i sva sljedeća imamo jasno definiranu dinamiku trošenja i provedbe pojedinih mjera”, rekao je i istaknuo da do kraja godine očekuju 50-ak projekata koji se tiču digitalne transformacije i odlaska prema zelenoj transformaciji u sektoru industrije i prerađivačke industrije.

Ministar Medved je rekao da su izmjene Zakona o obnovi koncipirane tako da se uklone uočene pozicije gdje je dolazilo do zastoja – upravno-pravni segment i na rješavanju statusa.

Komentari