Organizacija zemalja izvoznica nafte bi mogla nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju nafte

Ranko Šuvar / CROPIX

Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle bi nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju pod utjecajem sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, rekla su u četvrtak dva izvora.

Moskva bi mogla pristati na nadoknadu, no odluka možda neće biti usvojena na sastanku u četvrtak i izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u cijelosti, rekao je izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom.

– Na kraju bi se mogao postići dogovor o nadoknadi, ali možda ne na sastanku u četvrtak, izjavio je.

Izvor iz zemlje u Perzijskom zaljevu, članice OPEC+, ustvrdio je pak da je “vrlo moguće” da će biti donesena upravo na sastanku koji počinje poslijepodne.Rusija već u travnju nije ispunila dodijeljenu joj kvotu, proizvevši oko 9,3 milijuna barela dnevno, oko milijuna barela dnevno manje no što je zacrtano.

Neke procjene pokazuju da bi se ruska proizvodnja i izvoz zbog sankcija mogli smanjiti i za dva do tri milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Financial Times izvijestio je u srijedu, pozivajući se na izvore, da je Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju nafte bude li iz Rusije stizalo znatno manje barela.

Razgovaralo se o povećanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrlo kratkom roku, a odluka bi mogla biti objavljeno na sastanku OPEC+, piše londonski dnevnik, pozivajući se na diplomatski izvor.

Povećanje proizvodnje zacrtano za rujan bilo bi pomaknuto na srpanj i kolovoz, rekao je izvor.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC-u, svojedobno je odbila pozive Washingtona da proizvodi puno više no što je dogovoreno na razini OPEC+.

Rijad je sada spreman udovoljiti tim pozivima i povećati proizvodnju kako bi se cijene nafte spustile sa sadašnjih visokih razina, rekli su upućeni izvori. Spremni su je povećati i u slučaju krize u opskrbi, navode izvori.

Promjena stava u Rijadu vremenski se poklopila s najavljenim posjetom američkog predsjednika Joea Bidena.

Američki diplomati već tjednima pripremaju prvi Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji koji bi trebao ublažiti napete odnose zbog problema u isporukama američkog oružja, rata u Jemenu i ubojstva novinara Džamala Kašogdžija.

Prema riječima brifiranog izvora, Washington od Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata želi konkretne planove o povećanju proizvodnje nafte prije potencijalnog Budenovog posjeta Rijadu i sudjelovanja na samitu zemalja Perzijskog zaljeva, navodi Reuters.

Neiskorišteni kapaciteti OPEC-a baš i nisu veliki i prema nekim procjenama ne dosežu ni dva milijuna barela dnevno.

– Na tržištu baš i nema viška nafte koja bi mogao zamijeniti potencijalni gubitak ruskih barela, zaključuje analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.

Komentari