Optimizam zbog objave o cjepivu podigao američke burzovne indekse

Američki burzovni indeksi snažno su porasli u prvom satu trgovanja u ponedjeljak nakon objave Pfizera i BioNTecha o uspješnoj trećoj fazi ispitivanja cjepiva protiv covida 19.

Indeks Dow Jones Industrial Average poskočio je u prvom satu trgovanja 4,49 posto a indeks S&P 500 3,43 posto. Oba su indeksa dosegnula najviše razine otkada su uvedena 1886. odnosno 1957. godine.

Nasdaq Composite indeks dionica tehnoloških kompanija porastao je 1,27 posto.

Optimizam na tržištima raspirila je objava američkog proizvođača lijekova Pfizera i njemačke biotehnoške kompanije BioNTech da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 “učinkovito 90 posto”, prema prvim rezultatima treće faze kliničkih ispitivanja.

“Prvi rezultati ispitivanja cjepiva protiv covida-19 u trećoj kliničkoj fazi potvrdili su početne zaključke o kapacitetu koje naše cjepivo posjeduje u sprječavanju razvoja bolesti covida-19”, objavile su dvije tvrtke.

Pfizer i BioNTech prve su farmaceutske tvrtke koje su javnost izvijestile o uspješnim rezultatima opsežnog kliničkog ispitivanja potencijalnog cjepiva, ustvrdivši da zasada “nisu pronašli ozbiljne razloge koji bi izazivali zabrinutost za sigurnost”.

Očekuju da će američkim vlastima podnijeti zahtjev za registracijom cjepiva do kraja mjeseca.

Objava je donijela najveći skok dionicama kompanija koje su najteže pogodile višemjesečne zabrane putovanja i stroge mjere zatvaranja.

Boeing je tako poskočio 12,6 posto a avioprijevoznici i organizatori krstarenja 20 do 30 posto.

“Ta je objava ekstremno važna i trebala bi uvjeriti tržište da Pfizerov kandidat nudi mogućnost zaokreta u postizanju kolektivnog imunitetea u sljedećoj godini”, objašnjava Robin Winkler iz Deutsche Bank Researcha.

Porasle su i dionice banaka i naftnih kompanija a gubitnice su bile dionice tehnoloških i drugih tvrtki kojima su išle na ruku protupandemijske mjere, uključujući zatvaranje.

Komentari