Oprezno trgovanje na azijskim burzama, američka valuta ojačala, pa je tečaj eura ponovno zaronio ispod 1 dolara

Na azijskim se burzama u petak trguje oprezno uoči izvješća o zapošljavanju u SAD-u, koje bi moglo osjetno utjecati na smjer tržišta, dok je američka valuta ojačala, pa je tečaj eura ponovno zaronio ispod 1 dolara.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu su, pak, pale oko 0,6 posto.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta. Nakon četiri dana pada, Dow Jones ojačao je 0,46 posto, a S&P 500 indeks 0,30 posto.



Unatoč rastu tih indeksa, ulagači su u defanzivi, nisu skloni rizičnijim investicijama jer američka središnja banka od ožujka zaoštrava monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u više od 40 godina.

Zbog toga se i u rujnu očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa.

Prema procjenama na tržištu novca, postoji oko 70 posto izgleda da će Fed u rujnu kamate povećati za 0,75 postotnih bodova. Procjenjuje se, također, da bi do ožujka iduće godine mogle iznositi 3,99 posto.

Jučer objavljeni podaci pokazali su da je broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna pao više nego što se očekivalo, a to znači daljnji pritisak na rast plaća i inflacije.

Zbog toga će u petak u fokusu ulagača biti izvješće o zapošljavanju u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari u prosjeku očekuju rast broja zaposlenih u kolovozu za 300.000, manje nego u prethodnom mjesecu.

Budu li podaci slabiji, tržite bi moglo porasti, posebice ako se pokaže da se usporava rast plaća. Tržište je, kao i Fed, ovisno o makroekonomskim pokazateljima. Ubuduće će se pažljivo pratiti svaki podatak koji bi mogao sugerirati kada bi Fed mogao biti pri kraju s povećanjem kamata, kaže Quincy Krosby, strateginja u tvrtki LPL Financial.

Dolar najjači u 20 godina, cijene nafte porasle

A na valutnom je tržištu vrijednost dolara prema košarici valuta dodatno porasla, pa je dosegnula novu najvišu razinu u 20 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 109,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,02 boda, a u jednom je trenutku dosegnuo i 109,99 bodova.

Jutros je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 139,69 na 139,90 jena, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon 24 godine, probio iznad razine od 140 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura ponovno skliznula ispod granice od 1 dolara, točnije na 0,9956 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0024 dolara.

Euro je pod pritiskom jer zbog energetske krize raste rizik od recesije u eurozoni, dok rekordno visoka inflacija u tom bloku pritišće Europsku središnju banku na agresivno zaoštravanje monetarne politike.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada od oko 3 posto. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je 1,3 posto, na 93,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,28 posto, na 87,75 dolara.

Komentari