Ogroman kineski apetit uzdrmao globalno tržište; Nestašica kukuruza mogla bi dići globalne cijene hrane

Nestašica kukuruza u Kini natjerala je trgovce da krenu u nabavu u inozemstvu kako bi opskrbili domaće proizvođače stočne hrane i poljoprivrednike, a rezultat bi mogao biti snažan rast cijena hrane u svijetu u 2021. godini, upozoravaju analitičari.

Nastavi li se taj trend, Kina bi u ovoj poljoprivrednoj sezoni mogla osvojiti titulu najvećeg kupca žitarica i raskinuti s dosadašnjom tradicijom oslanjanja na vlastite izvore.

Pojačana kineska kupovina i problemi u drugim ključnim zemljama-proizvođačima podigli su cijene kukuruza, pšenice i ječma širom svijeta, što bi u idućim mjesecima moglo izazvati šok u sektorima proizvodnje mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda, upozoravaju analitičari i trgovci.

“Velika je vijest na tržištima žitarica preobrazba Kine u najvećeg uvoznika kukuruza u svijetu. Trgovci nisu očekivali da će se to dogoditi tako brzo”, objašnjava francuski ekonomist Philippe Chalmin, direktor publikacije za robnu trgovinu Cyclope.



Ključni je katalizator kineskih kupovina sve veći pad domaće proizvodnje kukuruza, koji je rezultirao uvozom bez presedana u najvećem potrošaču žitarica u svijetu.

U takvim su uvjetima izvozne cijene američkog kukuruza, ruske pšenice i francuskog ječma od svibnja porasle 25 do 30 posto a indeks agencije Ujedinjenih naroda za hranu FAO porastao je 17 posto u usporedbi s prošlom godinom, na najvišu razinu u više od pet godina.

Cijene porasle čak 25 posto 

U protekla tri mjeseca cijene kukuruza i pšenice porasle su u terminskim ugovorima na čikaškoj burzi 25 odnosno 17,5 posto.

“U Kini cijene kukuruza i domaća valuta na najvišoj su razini u proteklih nekoliko godina pa kupci agresivno uvoze”, objašnjava Darin Friedrichs iz StoneX-a.

U prvih devet mjeseci ove godine kineski uvoz ječma, kukuruza, sirka i pšenice poskočio je 83,3 posto, na 20,86 milijuna tona, prema podacima carinske uprave.

Nakon svibnja uvoz je pojačan budući da je Kina u kratkom roku potrošila nekoć ogromne zalihe a nepovoljne vremenske prilike oštetile su ovogodišnji urod kukuruza.

Na smanjenu ponudu nadovezala se velika potražnja iz industrije stočne hrane, što znači da će Kini u ovoj sezoni manjkati 20 do 30 milijuna tona žitarica.

Sektor se brzo oporavio nakon dvije loše godine u kojima su kineske vlasti zbog epidemije afričke svinjske kuge naredile usmrćivanje stotine milijuna svinja.

Kupci su već rezervirali 17 milijuna tona kukuruza za marketinšku sezonu 2020/2021. a kupovat će još i više. Kina se tako već izjednačila s Japanom na poziciji drugog uvoznika kukuruza u svijetu. Poveća li kupnju, mogla bi preteći Meksiko, najvećeg kupca.

Ogroman kineski apetit uzdrmao je globalno tržište.

Oskudna ponuda i inflacija već su naškodile nekim velikim kupcima, poput ključnog proizvođača mesa Brazila. Ostali će osjetiti udarac viših cijena žitarica tek iduće godine.

Ponudi su naštetile nepovoljne vremenske prilike u SAD-u, koje su ove godine smanjile proizvodnju kukuruza u SAD-u, pšenice u regiji Crnog mora i riže u jugoistočnoj Aziji.

“Kina je lukavo rezervirala pošiljke žitarica i uljarica nekoliko mjeseci prije no što su cijene naglo porasle”, zaključio je Ole Houe iz brokerske kuće IKON Commodities sa sjedištem u Sydneyu.

Komentari