OGLAŠIVAČI NAPUŠTAJU ZUCKEBERGA ‘Zbog propagiranja mržnje’ Facebook izgubio više od 56 milijardi dolara

Osnivač i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg izgubio je 7,2 milijarde američkih dolara, a njegova kompanija 56 milijardi dolara jer su se bojkotu oglašavanja na svim njegovim platformama, koje osim Facebooka uključuju Instagram i Messenger, pridružili Coca-Cola, Hershey’s i Honda.

Te su kompanije povukle oglase na minimalno 30 dana te naglasile da se poticanje mržnje, diskriminacije, lažnih vijesti i nasilne propagande mora zaustaviti. Ako se ne zaustavi, neće se vraćati Facebooku.

Dio je to globalne kampanje pod nazivom #StopHate4Profit (hrv. Zaustavite mržnju zbog profita), a kojoj su se na minimalno mjesec dana pridružile velike kompanije. Zbog toga je došlo do pada od 56 milijardi dolara Facebookove vrijednosti, odnosno, pada cijene dionica za 8,3 posto, piše Vijesti.hr.

Prije spomenutog trojca to su učinile i kompanije Dove, Lipton, Unilever, Verizon, Patagonia, Upwork, Ben & Jerry’s, The North Face, Levi’s, Mozilla, Viber, Eddie Bauer… Ukupno, riječ je o njih 120.



Sve je počelo s prosvjedima potaknutih ubojstvom Georgea Floyda, kojeg su 25. svibnja ubila četiri policija djelatnika u Minneapolisu. Nemiri su okupirali Sjedinjene Američke Države, ali i neke druge zemlje, poput Velike Britanije.

Bio je to poziv na kraj rasne netrpeljivosti, diskriminacije i rasizma u globalu. Istovremeno, protivnici prosvjednika počeli su provoditi svoje kampanje, a američki predsjednik Donald Trump i njegovi politički partneri, počeli su propagirati poruke koje se mogu interpretirati kao poziv na nasilje i govor mržnje. Što Facebook nije sankcionirao, kao što Twitter, primjerice, jest.

Zbog gubitka silnih milijardi, Zuckerberg je sad četvrti najbogatiji čovjek svijeta, a i u petak 26. lipnja objavom na svom profilu istaknuo je da će učiniti sve za bolju kontrolu onoga što se objavljuje na njegovim platformama.

Komentari