ODLUČILE PODUZETI ODREĐENE ‘KORAKE’ Smanjuju rizike u poslovanju u ‘oblaku’

Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Banke su odlučile poduzeti određene korake kako bi smanjile rizike zbog pojačanog oslanjanja na vanjske pružatelje računalnih usluga u ‘oblaku’, rezultati su istraživanja koje su proveli Harris Poll i Google Cloud.

Posebice su zabrinuti u britanskoj i francuskoj središnjoj banci jer nemaju jasan uvid u oslanjanje komercijalnih banaka na “koncentrirani” broj vanjskih pružatelja usluga u ‘oblaku’, poput Googlea, Microsofta i Amazona, koji su izvan nadležnosti regulatora.

Središnje banke pribojavaju se da bi oslanjanje velikog broja banaka na iste kompanije moglo stvoriti sistemski rizik u slučaju da neki od softverskih divova propadne.

U istraživanju je sudjelovalo 1.300 čelnika financijskih tvrtki iz SAD-a, Kanade, Francuske, Njemačke, Britanije, Hong Konga, Japana, Singapura i Australije. Rezultati su pokazali da njih 83 posto koristi oblak kao dio svoje primarne računalne infrastrukture.


Većina ih razmišlja i o strategiji koja bi se bazirala na više oblaka, budući da bi im u slučaju pada sustava omogućila prijelaz na alternativnog pružatelja usluga i nesmetani rad s klijentima.

Komentari