ODLIČNA SEZONA! Kampovi su ‘zvijezde’ godine, a uoči listopada imaju visoku popunjenost

Ilustracija Foto: Marko Dimic/PIXSELL

U Hrvatskoj je od početka godine do 28. rujna ostvareno gotovo 80 milijuna turističkih noćenja. Time je dosegnuto 77,7 posto noćenja iz istog razdoblja 2019. U rujnu ove godine zabilježeno je 11,7 milijuna noćenja što je 94 posto iz rujna 2019., objavila je Hrvatska udruga turizma (HUT).

Hrvatsku je od početka ove godine do 28. rujna posjetilo 12,5 milijuna turista ili njih 67 posto što je isto kao 2019. Turista je u rujnu bilo 1,8 milijuna ili 82 posto od broja iz rujna 2019., pri čemu su strani turisti i dalje činili najveći udjel u ukupnim brojkama – 89,5 posto svih dolazaka i 90,2 posto svih noćenja.

“Na temelju ovih rezultata i postojećih statistika ostalih mediteranskih zemalja, može se zaključiti da je Hrvatska i ove godine turističkim rezultatom u usporedbi s rekordnom 2019. ostvarila najbolju turističku sezonu na Mediteranu”, ističu iz HUT-a.

Uspoređujući se s konkurencijom vidljivo je kako je Španjolsku u kolovozu posjetilo pet milijuna stranaca odnosno 172 posto više nego u kolovozu prošle godine, ali ispod 50 posto (ili 48,6 posto) u odnosu na kolovoz 2019.


U Grčku je pak u srpnju i prvoj polovici kolovoza ušlo dva milijuna stranih turista, a njihova turistička industrija u optimističnom scenariju očekuje da će ovogodišnja sezona završiti na 60 posto prometa iz 2019.

“Pri kraju glavnog dijela sezone ne možemo kriti zadovoljstvo ostvarenjima, no treba naglasiti da to neće biti dovoljno da pokrije gubitke iz 2020. Hrvatski turizam i dalje na putu punog oporavka treba suradnju i pomoć države, prije svega u zadržavanju postojeće radne snage u sektoru te njihove edukacije kako bi se kontinuirano dizala kvaliteta, a time i konkurentnost. Upravo će to biti glavni izazov u pripremi iduće turističke godine i osiguravanju budućnosti hrvatskog turizma uopće”, napisao je u biltenu Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Bilten HUT-a donosi još i podatak da je u Hrvatskoj trenutno više od 170 tisuća turista, među kojima je najviše Nijemaca ili 60 tisuća, a oni su do sada ove godine ostvarili i najviše noćenja, više od 20 milijuna, čime su nadmašili i rekordnu 2019.

Slovenci su na drugom mjestu među stranim turistima sa 8,6 milijuna noćenja, a slijede Poljaci sa 6,5 milijuna noćenja ili 8 posto više nego u 2019., te Austrijanci sa više od 6 milijuna noćenja i Česi sa iznad 5 milijuna noćenja.

Iz HUT-a naglašavaju da su kampovi “zvijezde” godine, jer su i uoči listopada i dalje visoko popunjeni.

“Iako svaki segment smještaja ima svoju ulogu i poziciju na tržištu, možemo reći da je kamping ‘zvijezda’, i ne samo ove godine. Uz male razlike među regijama, na razini godine (s rujnom) u kampovima je ostvareno oko 90 posto noćenja iz 2019. To je daleko bolje od plana s početka ove sezone, koji se ‘vezao’ na 60 do 70 posto predpandemijskog prometa, u čemu treba imati i u vidu da je ova sezona ipak kasnije počela”, rekao je Adriano Palman, direktor Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

Prema podacima eVisitora, u kampovima je samo u rujnu, do 28. rujna, bilo 2,8 milijuna noćenja ili čak 24 posto više nego u rujnu 2019., a i turista je u kampove došlo 17 posto više ili gotovo 405 tisuća.

Komentari