Obustavljena četiri arbitražna postupka protiv RH zbog konverzije kredita u švicarskim francima

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

S 30. lipnja ove godine obustavljena su četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), objavili su u ponedjeljak hrvatska Vlada i 10 banaka.

U zajedničkom priopćenju Vlade i OTP Banka, Erste Group Banka, Raiffeisen Bank Internationala i Raiffeisenbank Austrije, UniCredit Bank Austria i Zagrebačke banke, Intesa Sanpaolo Holding Internationala i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope i Sberbank d.d. Zagreb navodi se i da su se s tim datumom Intesa Sanpaolo Holding International i PBZ te SberbankEurope i Sberbank d.d. Zagreb, koje su najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno odrekle takve mogućnosti.

To se odnosi i na postupak koji su Raiffeisenbank International i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu, piše u priopćenju.

Podsjetimo, ti su se postupci vodili u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015.



Slijedom toga je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima, a što je za sobom povuklo čitav niz pravosudnih postupaka pred različitim sudovima.

Vlada u priopćenju navodi kako “cijeni konstruktivan pristup kreditnih institucija otvorenim pitanjima, prepoznavanje pozitivnih učinaka politike Vlade usmjerene usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije te provedbi aktivnosti usmjerenih uvođenju eura kao službene valute u Hrvatskoj”.

Kreditne institucije odaju priznanje Vladi

Kreditne institucije odaju priznanje Vladi na predanosti rješavanju otvorenih pitanja te naporima koje Vlada ulaže u stvaranje poticajnog poslovnog okruženja, navodi se u priopćenju.

Dva arbitražna postupka, koji vode Addiko Bank AG i Addiko Bank d.d. te Société Générale S.A. protiv Hrvatske, i jedan postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koji Addiko Bank d.d. vodi protiv Republike Hrvatske, nastavljaju se te će Vlada u suradnji s Državnim odvjetništvom, sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu, i u nastavku tih postupaka poduzimati sve radnje radi zaštite imovinskih interesa države, zaključuje se u priopćenju.

Ovo je slijed onoga što je početkom veljače ove godine potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić izvijestio javnost kako je postignut dogovor sa šest banaka oko arbitražnih postupaka vezanih uz konverziju kredita u CHF, pri čemu se sa četiri banke suspendiraju postupci pokrenuti protiv RH, čime je otklonjena potencijalna obaveza državnog proračuna u iznosu od najmanje 2,5 milijarde kuna.

Komentari