Zdravko Marić o arbitražnim postupcima vezanim uz švicarce: Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode procese protiv Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić održao je danas konferenciju za medije o arbitražnim postupcima pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova vezanim uz konverziju kredita u CHF.

“Kada govorimo o arbitražnim postupcima, možemo izvući nekoliko zajedničkih karakteristika. U pravilu govorimo o procesima koji dugo traju i podrazumijevaju visoke troškove. U tim procesima sam ishod je neizvjestan, bez obzira na sve argumente koji se podnose. I postoji takozvani ‘reputacijski efekt’ arbitražnih postupaka”, rekao je.

“I dugotrajnost i financijski efekti nikome nisu u interesu i otvorili smo put za kvalitetan dijalog s bankama”, rekao je.

“Postignut je dogovor sa šest banaka koje vode procese i postupke protiv RH na međunarodnih i domaćim sudovima. U četiri postupka odmah nastupa suspenzija, zaustavljanje svih procesa”, rekao je te dodao: “Suspenzija koja je stupila na snagu podrazumijeva kako nema dodatnih radnji niti troškova. Ni sam dogovor ne donosi dodatne troškove”. Naglasio je i kako je otklonjena moguća šteta za državni proračun od 2,5 milijarde kuna.



Kako navodi, dogovori su postignuti sa Zagrebačkom bankom, Privrednom bankom, Sberbankom, Erste bankom, Raiffeisen bankom i OTP bankom.

“Za dvije banke se procesi nastavljaju i dalje, nastavit ćemo dijalog s njima i vidjeti hoćemo li moći sklopiti dogovor”, tvrdi Marić. Te banke su Addiko banka i Société Générale, dodao je.

Komentari