Zagrebački ugostitelji bili su sastanku s gradonačelnikom, evo što su uspjeli isposlovati

Screenshot

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom rekao je da se izašlo ususret njihovim zahtjevima.

“Gradonačelnik je uputio produženje mjera za sve obrtnike i ugostitelje da se oslobode plaćanja najma i javnih površina, oni koji unajmljuju prostor od grada, kao i smanjenje komunalne naknade 30%. Bilo bi super da i država isto napravi. Nadamo se da će se to produžiti do proljeća”, rekao je Marin Medak 

Istaknuo je da su tražili da se ukine porez na potrošnju, da se oslobode parkirna mjesta kraj lokala za drive in ako gosti žele samo pokupiti hranu, postavljanje grijanja na terase da se vani može prodavati piće ili hrana zbog očuvanja radnih mjesta kao i određene stvari za organizaciju adventa. Primjerice, da se samo ugostitelji mogu natjecati za kućice i da to ide u smislu 15 malih adventa u gradu Zagrebu.

To bi se trebalo riješiti određivanjem posebnih koeficijenata temeljenih na broju zaposlenih, prihodima i prometu pojedinih ugostitelja, što bi, kaže Medak, “dovelo do toga da na Adventu nema političara koji imaju svoje kućice”.



Medak je iznio i podatak da je u zadnjih nekoliko dana od uvođenja novih mjera za ugostiteljstvo promet u objektima pao 30 do 70 posto, kao i da od ministra rada i socijalne skrbi Josipa Aladrovića očekuje da se promjeni mjera odnosno kriterija o padu prihoda za više od 50 posto, a kako bi se očuvala radna mjesta.

Novinari su ga pitali i o mjeri od četiri metra četvorna prostora po gostu, koju su ugostitelji označili potpuno neodrživom i neisplativom za poslovanje. I o tome se na sastanku razgovaralo, ali ugostitelji za to, kaže Medak, traže obeštećenje od države o čemu za sada još nisu dobili povratnu informaciju iz vlade.

Sve je to potvrdila i Mirka Jozić koja je istaknula da je Grad Zagreb prije par dana već uputio Gradskoj skupštini prijedlog za ublažavanje mjera jer one dovode u pitanje opstanak 13.000 obrta, od kojih je 4800 ugostitelja, i koji ukupno zapošljavaju više od 50.000 ljudi.

“Sve što smo danas razgovarali očekujemo da će biti usvojeno i na Gradskoj skupštini, s time da sva oslobađanja za ugostitelje i obrtnike znače pravo oslobađanje, a ne odgodu, jer ako im nešto odgodimo oni ponovo dolaze u problem hoće li to moći platiti”, rekla je Jozić.

Najavila je i da će se oko Adventa stalno održavati radni sastanci, da će se slušati epidemiološka struka i mjere koje donose i nacionalni i gradski stožer civilne zaštite te da u svemu očekuju suradnju zagrebačkih ugostitelja, koji su se i ponudili da na sebe preuzmu dio i odgovornosti i organizacije.

Na pitanje kako će to sve utjecati na zagrebački proračun do kraja ove godine, a i iduće godine, odgovorila je da se iduće godine planiraju i neki porasti prihoda pa bi sveukupno proračun mogao stagnirati odnosno biti na razini ove godine, ali i da je sve što planiraju za pomoć ugostiteljima i obrtnicima kompromis koji moraju poduzeti da bi se sačuvala radna mjesta, opstala poduzeća jer oni zapravo pune proračun.

Najavila je i kako će Grad Zagreb ministarstvu nadležnom za državnu imovinu uputiti dopis u kojem će predložiti da se i država odrekne najamnina i zakupa za prostore u državnom vlasništvu a koje koriste ugostitelji i obrtnici.

Advent će se u Zagrebu održati, ali u manjem obujmu nego prethodnih godina. Milan Bandić je podržao ugostitelje što se tiče posljednjih mjera Stožera.

 

Komentari