Wall Street u padu, ulagači strahuju od rata na Bliskom istoku

Pixabay

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer se ulagači plaše rasta napetosti na Bliskom istoku, a među najvećim gubitnicima bio je energetski sektor zbog pada cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,42 posto, na 28.583 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,28 posto, na 3.237 bodova, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 9.068 bodova.

Nakon što su dan prije porasli, jučer su indeksi izgubili te dobitke jer se ulagači plaše rasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je u petak u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

„Tržište je malo zakoračilo unatrag, predahnulo, malo se konsolidiralo, dok ulagači prate situaciju na Bliskom istoku”, kaže Jack Janasiewicz, portfelj menadžer u fondu Natixis Investment Manager’s Multi-Asset Portfolio Solutions.



Među najvećim je gubitnicima jučer bio energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon nekoliko dana znatnog rasta.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, terminski S&P 500 indeks pao je više od 1 posto zbog vijesti da je na iračku bazu u kojoj su stacionirani američki vojnici rano jutros ispaljeno najmanje devet raketa.

To znači da bi cijene dionica na najvećoj svjetskoj burzi mogle pasti i u srijedu.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,02 posto, na 7.573 boda, dok jepariški CAC skliznuo 0,02 posto, na 6.012 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,76 posto, na 13.226 bodova.

Komentari