Wall Street skočio više od 7 posto, ulagače ohrabrile vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skočili više od 7 posto jer su ulagače ohrabrile vijesti o usporavanju rasta broja umrlih od koronavirusa u nekim europskim zemljama i New Yorku, pa se nadaju da će se situacija uskoro poboljšati.

Dow Jones skočio je 1.627 bodova ili 7,73 posto, na 22.679 bodova, dok je S&P 500 porastao 7,03 posto, na 2.663 boda, a Nasdaq indeks 7,33 posto, na 7.913 bodova.

Snažan skok cijena dionica zahvaljuje se nadi ulagača da će se uskoro usporiti širenje koronavirusa, s obzirom da se u New Yorku i nekim zemljama Europe bilježi usporavanje rasta broja umrlih od tog virusa.

“Kada tržište poraste ovako snažno, premda su fundamenti i dalje u slobodnom padu, može se reći da se tržište nada da će za šest mjeseci situacija biti puno bolja. Pred nama je još puno loših vijesti, no i to će proći“, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.



Pandemija koronavirusa odnijela je u svijetu više od 70.000 života, a zaraženo je više od 1,2 milijuna ljudi.

Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju.

No, ulagači se nadaju da se širenje virusa usporava zbog čega bi uskoro mogle bile ukinute karantene, a da bi, zahvaljujući golemim poticajnim mjerama vlasti u svijetu, uskoro mogao uslijediti i oporavak gospodarskih aktivnosti.

Unatoč jučerašnjem rastu, S&P 500 indeks i dalje je više od 21 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute polovicom veljače.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će i kvartalna izvješća američkih kompanija, a analitičari očekuju recesiju zarada.

Naime, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom više od 10 posto, što znači da se očekuje pad zarada dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,08 posto, na 5.582 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 5,77 posto, na 10.075 bodova, a pariški CAC 4,61 posto, na 4.346 bodova.

Komentari