Wall Street prati rast tehnološkog sektora.

Pixabay

Unatoč rastu broja novozaraženih od koronavirusa, na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući jačanju tehnološkog sektora i nadi ulagača u nove poticajne mjere.

Dow Jones ojačao je 153 boda ili 0,59 posto, na 26.024 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 3.117 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 10.056 bodova.

Nasdaq indeks dosegnuo je već četvrti put ovoga mjeseca novu rekordnu razinu, što se zahvaljuje znatnom rastu cijena dionica Applea, Microsofta i Amazon.coma.

Rast cijena dionica u tehnološkom sektoru podržao je i ostale najvažnije indekse, premda na tržištu vlada zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a.


Desetak država na jugu i jugoistoku izvijestilo je o rekordnom rastu novozaraženih, pri čemu je u nekima zaraženo između 10 i 20 posto testiranih.

U petak i subotu u SAD-u je zabilježeno više od 30.000 novih infekcija, što je njihov najveći dnevni rast od početka svibnja.

Rast zaraženih koronavirusom u svijetu

Broj zaraženih raste i u drugim zemljama, pa je u nedjelju Svjetska zdravstvena organizacija – WHO izvijestila o rekordnom rastu slučajeva koronavirusa u svijetu.

Unatoč tome, Larry Kudlow, ekonomski savjetnik Bijele kuće, kazao je da nema drugog vala pandemije i da je malo vjerojatno novo šire zatvaranje aktivnosti u SAD-u.

Podršku tržištu pružila je i nada ulagača u nove poticajne mjere, s obzirom da je krajem prošloga tjedna Demokratska stranka predstavila u Zastupničkom domu prijedlog zakona o ulaganjima u infrastrukturu u vrijednosti od 1.500 milijardi dolara.

Vlada predsjednika Donalda Trumpa priprema, pak, svoj plan ulaganja u infrastrukturu, a Trump je kazao i kako podržava ideju o drugom krugu pružanja financijske pomoći Amerikancima zbog posljedica koronavirusa.

“Dobre vijesti o pripremi novih poticaja prevladale su nad lošim vijestima o širenju koronavirusa”, kazala je Nela Richardson, analitičarka u tvrtki Edward Jones, ali i upozorila da vladin plan ulaganja u infrastrukturu već u nekoliko navrata nije dobio potrebnu podršku.

Richardson je, također, kazala da je rast broja novozaražnih virusom naveo ulagače na rotaciju, odnosno povlačenje iz sektora koji su time najviše pogođeni, a usmjeravanje na sektore koji su otporniji na koronakrizu, kao što je tehnološki.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 10, a S&P 500 oko 7 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,76 posto, na 6.244 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,55 posto, na 12.262 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.948 bodova.

Azijske burze prate Wall Street

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, no trguje se nesigurno zbog nejasnih poruka iz Bijele kuće o trgovinskom sporazumu između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Na samom početku trgovanja ti su indeksi bili u minusu jer su ulagače zabrinuli odgovori Petera Navarroa, savjetnika u Bijeloj kući, u intervjuu Fox Newsu, koji su naveli na zaključak da postoje problemi u vezi provođenja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

No, kasnije je Navarro kazao da su njegove izjave izvučene iz konteksta, a intervenirao je i predsjednik SAD-a Donald Trump i poručio da je trgovinski dogovor na snazi.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A nakon što je prošloga tjedna ojačao, na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio drugi dan zaredom.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,53 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,90 na 107,20 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1260 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1205 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela jutros oslabila 0,4 posto, na 40,55 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,15 posto, na 43,01 dolar.

Komentari