Wall Street porastao, unatoč prosvjedima u SAD-u, azijske burze također porasle

Na Wall Streetu su i u utorak, drugi dan zaredom, cijene dionica porasle, unatoč masovnim prosvjedima u SAD-u, jer su ulagači usmjereni samo na pozitivne vijesti o popuštanju resktriktivnih mjera i naznakama oporavka gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones ojačao je 267 bodova ili 1,05 posto, na 25.742 boda, dok je S&P 500 porastao 0,82 posto, na 3.080 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 9.608 bodova.

S&P 500 i Nasdaq indeks porasli su u šest od posljednjih sedam dana, zahvaljujući vijestima o popuštanju restriktivnih mjera i postupnom otvaranju gospodarstava u saveznim državama, pa se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.



Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen još samo 9 posto, Nasdaq indeks 2, a Dow Jones 13 posto.

Nasilje na ulicama SAD-a će dodatno utjecati na i ovako oslabljeno tržište

“Tehnički faktori pokreću tržište, pa ono raste i ne obraća pažnju na potencijalne probleme, kao što je utjecaj masovnih prosvjeda na lokalna gospodarstva. Ako se prosvjedi i nasilje nastave, to bi moglo pogoršati utjecaj koronavirusa na poslovanje. Mnoge prodavaonice bit će zatvorene, uvest će se policijski sat, pa ljudi neće moći kupovati, što bi moglo dodatno pritisnuti gospodarstvo”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Masovni prosvjedi u SAD-u traju već sedam dana, od kada je u Minneapolisu prilikom nasilnog uhićenja policajac ugušio Afroamerikanca Georgea Floyda, a gradovi se pripremaju za nove nemire nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio primjenom veće sile.

Prosvjednici protiv policijskog nasilja i rasizma marširaju ulicama mnogih gradova, među ostalim, New Yorka i Los Angelesa, a prosvjeduju i u Washingtonu, ispred Bijele kuće.

Unatoč tome, kao i napetostima između SAD-a i Kine u vezi Hong Konga i drugih pitanja, Wall Street je nastavio rasti i u lipnju, nakon snažnog skoka u travnju i svibnju.

I to, unatoč oštrom padu američkog gospodarstva u prvom tromjesečju, kao i padu zarada kompanija. U drugom tromjesečju gospodarstvo će pasti čak i oštrije nego u prvom zbog paralize gospodarstva u travnju kada su uvedene stroge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa.

Čeka se izvješće o zaposlenosti

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ukinuto 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na rekordnih 19,7 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,87 posto, na 6.220 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,75 posto, na 12.021 bod, a pariški CAC 2,02 posto, na 4.858 bodova.

Azijske burze rastu treći dan za redom

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom, dosegnuvši nove najviše razine u tri mjeseca, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama i brzom oporavka svjetskog gospodarstva od koronakrize nakon popuštanja restriktivnih mjera.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 1,3 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu, Singapuru, i Južnoj Koreji porasle između 0,5 i 2,5 posto.

Dobro raspoloženje na azisjkim burzama zahvaljuje se nadi ulagača u dodatne poticajne monetarne mjere središnjih banaka u svijetu i brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Zbog toga već više od dva mjeseca cijene dionica na svjetskim burzama rastu.

MSCI indeks svih svjetskih dionica porastao je gotovo 36 posto od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godina, pa je sada od početka godine u minusu samo 8 posto.

Analitičari pozivaju na oprez

Premda se nižu naznake postupnog oporavka najvećih gospodarstava u svijetu, nakon dubokog pada zbog paralize gospodarskih aktivnosti prethodnih mjeseci, dio analitičara poziva na oprez jer se uspon tržišta uglavnom temelji na špekulantskoj kupnji i upozorava da i dalje postoje različiti rizici po tržišta, od drugog vala Covida-19, preko zategnutih odnosa između SAD-a i Kine, do masovnih prosvjeda u SAD-u protiv nasilja policije i rasizma.

“Tržišta dionica klade se na V oblik oporavka u razdoblju od srpnja do rujna. No, procjep između tržišta dionica i realnog gospodarstva raste. Mnogi izvršni direktori sada zasigurno u čudu gledaju zašto dionice njihovih kompanija toliko rastu”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Dolar oslabio treći dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio treći dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,46 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,80 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,60 na 108,40 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura skočila na 1,1185 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1125 dolara.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti sjednica čelnika Europske središnje banke – ECB, a špekulira se da bi mogli povećati program za kupnju obveznica kako bi se dodatno poboljšala likvidnost na financijskim tržištima i potaknuo oporavak gospodarstva. Sada taj program iznosi 750 milijardi eura, a očekuje se povećanje i za 500 milijardi.

A cijene su nafte jutros snažno porasle. Na američkom je tržištu cijena barela skočila gotovo 2 posto, na 37,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 40,05 dolara.

Komentari