Wall Street porastao na početku tjedna, kineski gospodarski podaci ohrabrili i azijske burze

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, što se zahvaljuje nadi ulagača u nove poticajne mjere i korekciji cijena dionica nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Dow Jones skočio je 580 bodova ili 2,32 posto, na 25.595 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,47 posto, na 3.053 boda, a Nasdaq indeks 1,2 posto, na 9.874 boda.

Tako su indeksi nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna, kada su Dow Jones i S&P 500 pali oko 3, a Nasdaq gotovo 2 posto.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u industrijskom.



Ulagači su ignorirali vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih od koronavirusa u SAD-u na više od 2,5 milijuna, dok je umrlo više od 125 tisuća ljudi.

Radije su se fokusirali na vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava većine saveznih država, a kako se splasnule nade u brzi oporavak od koronakrize, ulagači se nadaju i daljnjim poticajnim mjerama središnje banke Feda ili Kongresa.

Nova injekcija gotovine ključna

Analitičari Morgan Stanleya poručili su da je nova injekcija gotovine ključna kako bi se omogućio brži oporavak američkog gospodarstva od recesije.

Predstavnički dom Kongresa još u svibnju prihvatio je zakon o poticajima u vrijednosti 3.000 milijardi dolara, no Senat u kojemu većinu drže republikanci još nije raspravljao o tome i ne očekuje se da će tako skoro biti na dnevnom redu.

Najviše je jučer skočila cijena dionice Boeinga, više od 14 posto, jer je izveden prvi certifikacijski let zrakoplovnim modelom 737 MAX, koji je prizemljen dulje od godinu dana zbog nekoliko teških nesreća. Ulagači se nadaju da bi to moglo značiti da se taj proizvođač zrakoplova izvlači iz najdublje krize u svojoj povijesti.

Ulagače je ohrabrilo i nekoliko makroekonomskih izvješća koja pokazuju da se najveće svjetsko gospodarstvo postupno oporavlja od oštrog pada u ožujku i travnju.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Od 23. ožujka, kada je pao na najnižu razinu u više godine, S&P 500 indeks porastao je oko 36 posto.

Pritom je u tromjesečju od travnja do lipnja zabilježio rast od 17 posto, što je njegov najveći kvartalni skok od 1998. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 posto, na 6.225 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,18 posto, na 12.232 boda, a pariški CAC 0,73 posto, na 4.945 bodova.

Kineski gospodarski podaci ohrabrili azijske ulagače

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, a ulagače je ohrabrilo bolje nego što se očekivalo izvješće o proizvodnim aktivnostima u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,9 posto, nadoknadivši veći dio jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio gotovo 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,6 i 1,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, čime su nadoknadili dio gubitaka od prošloga tjedna.

Dobro raspoloženje na tržištima zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo podacima o rastu proizvodne aktivnosti u Kini u lipnju četvrti mjesec zaredom.

Kako je porasla i aktivnost u uslužnom sektoru, ulagači vjeruju da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo čvrsto na putu oporavka.

Japanski Nikkei indeks skočio je gotovo 2 posto, premda je industrijska proizvodnja u proteklom mjesecu pala više nego što se očekivalo.

Posljednjih dana na tržištima vlada nesigurnost jer ih, s jedne strane, podržavaju očekivanja o oporavku gospodarstva, dok ih, s druge strane, pritišću vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u svijetu.

Broj zaraženih u svijetu premašio je 10 milijuna, dok je od tog virusa dosad umrlo više od 500 tisuća ljudi.

Nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, azijske su burze u drugom kvartalu snažno porasle. MSCI indeks azijskih dionica, bez japanskih, skočio je 17,8 posto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od 2009. godine.

No, u odnosu na početak godine, i dalje je u minusu oko 7 posto.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,48 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,40 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,25 na 107,65 jena.

No, američka je valuta stabilna u odnosu na europsku, pa se cijena eura kreće oko 1,1240 dolara, kao i jučer u ovo doba.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,7 posto, na 39,40 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 41,45 dolara.

Komentari