Wall Street porastao drugi dan zaredom

Pixabay

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer su komentari predsjednika SAD-a Donalda Trumpa podržali nadu ulagača da će uskoro biti postignut dogovor o novom paketu fiskalnih poticaja.

Dow Jones ojačao je 122 boda ili 0,43 posto, na 28.425 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,80 posto, na 3.446 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 11.420 bodova.

Rast indeksa uslijedio je nakon što je Trump u intervjuu Fox Newsu kazao da su razgovori između Bijele kuće i Kongresa o paketu fiskalnih poticaja ponovno pokrenuti i da su dobri izgledi da se uskoro postigne dogovor.

Prije samo dva dana Trump je prekinuo pregovore s Kongresom o tom paketu poticaja i tražio načine da se donesu parcijalne poticajne mjere, primjerice, zrakoplovnoj industriji.

No, predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi kazala je da prijedlog zakona o pomoći zrakoplovnoj industriji može proći u Kongresu samo ako bude jamstava da će se nastaviti raditi na cjelovitom paketu poticajnih mjera.

I dok u Washingtonu traju politička natezanja, ulagači vjeruju da će dodatne poticajne mjere biti donijete prije ili kasnije.

“Potpuno je jasno da tržište trenutno pokreću samo vijesti o fiskalnim poticajima”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

A da su poticaji potrebni, pokazuje niz posljednjih makroekonomskih podataka o usporavanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Jučer je objavljeno da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio 840 tisuća, nešto manje nego tjedan dana prije, dok je broj nezaposlenih koji primaju pomoć skliznuo s 11,9 na 10,9 milijuna.

To pokazuje da se situacija na tržištu rada postupno oporavlja, ali da su na državnoj pomoći i dalje milijuni ljudi koji su od početka koronakrize ostali bez posla.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 5.978 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,88 posto, na 13.042 boda, a pariški CAC 0,61 posto, na 4.911 bodova.

Komentari