Wall Street pao više od 4 posto nakon Trumpova upozorenja, azijski ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica potonule više od 4 posto, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump najavio dva teška tjedna i mogućnost brzog rasta broja umrlih od koronavirusa.

Dow Jones skliznuo je 973 boda ili 4,44 posto, na 20.943 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,41 posto, na 2.470 bodova, a Nasdaq indeks 4,41 posto, na 7.360 bodova.

U svim najvažnijim sektorima, pa čak i onima koji se smatraju defanzivnima, cijene su dionica oštro pale, nakon što je Trump pozvao Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči ‘dva teška tjedna’ u kojima bi u SAD-u od koronavirusa moglo umrijeti između 100.000 i 240.000 ljudi.

“Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti”, kazao je Trump na konferencije za novinare u Bijeloj kući i istaknuo da će iduća dva tjedna biti ‘vrlo, vrlo bolna’.


Zbog toga su se ulagači jučer povlačili s tržišta dionica.

“Nakon Trumpovog i upozorenja drugih dužnosnika da će situacija biti gora prije nego što se poboljša, ulagači su shvatili da će problemi s virusom potrajati dulje nego što su očekivali”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Independent Advisor Alliance.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, zahvaljujući korekciji nakon prethodnog oštrog pada i nadi ulagača da će monetarne i fiskalne poticajne mjere ublažiti gospodarske štete.

No, sasvim je jasno da će najveće svjetsko gospodarstvo uroniti u recesiju, s obzirom da su zbog mjera suzbijanja virusa paralizirani mnogi dijelovi gospodarstva.

To su potvrdili jučer objavljeni makroekonomski pokazatelji. Doduše, proizvodna aktivnost u SAD-u u ožujku pala je manje nego što se očekivalo, no nove narudžbe u tvornicama potonule su na najnižu razinu u 11 godina.

A zbog zatvaranja poduzeća, broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru pao je u ožujku za 27.000, što je njegov prvi pad od kraja 2017. godine, pokazuju podaci agencije za zapošljavanje ADP.

“Čini se da će ovo tržište ‘medvjeda’ potrajati. Što će dulje ljudi ostati kod kuće, to će gospodarstvu trebati više vremena da se ponovno pokrene, a zaradama kompanija da se oporave”, kaže Zaccarelli.

Uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, a mnoge su već smanjile procjene svojih rezultata u prvom tromjesečju.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 4,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a u drugom 10,9 posto, što znači da se očekuje recesija zarada, pad zarada dva kvartala zaredom.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,83 posto, na 5.454 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,94 posto, na 9.544 boda, a pariški CAC 4,30 posto, na 4.207 bodova.

Azijski ulagači oprezni

Na većini azijskih burzi cijene su dionica u četvrtak blago porasle, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg oštrog pada Wall Streeta nakon upozorenja iz Washingtona o mogućem snažnom rastu broja umrlih u SAD-u od koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji pale 1,6 posto. U Hong Kongu, Šangaju, Singapuru i Južnoj Koreji porasle su, pak, između 0,2 i 1,2 posto.

Svjetska zdravstvena organizacija – WHO poručila je, pak, da će idućih dana broj zaraženih u svijetu premašiti milijun, dok će broj umrlih premašiti 50.000.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što je sasvim jasno da će, unatoč golemim monetarnim i fiskalnim poticajima, najveće svjetsko gospodarstvo uroniti u recesiju, s obzirom da su zbog mjera suzbijanja virusa paralizirani mnogi dijelovi gospodarstva.

To su potvrdili jučer objavljeni makroekonomski pokazatelji. Doduše, proizvodna aktivnost u SAD-u u ožujku pala je manje nego što se očekivalo, no nove narudžbe u tvornicama potonule su na najnižu razinu u 11 godina.

A zbog zatvaranja poduzeća, broj zaposlenih u američkom privatnom sektoru pao je u ožujku za 27.000, što je njegov prvi pad od kraja 2017. godine, pokazuju podaci agencije za zapošljavanje ADP.

U četvrtak će, pak, biti objavljeni podaci o broju zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošloga tjedna, nakon što je tjedan dana prije zabilježen rekordni skok tog broja za 3,3 milijuna.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar ojačao nakon što je danima bio pod pritiskom zbog Fedovih mjera za povećanje dolarske likvidnosti na financijskim tržištima.

Jutros je dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 99,67 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio oko 99,12 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 107,85 na 107,45 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0935 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1025 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela ojačala 4,6 posto, na 21,25 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 5,7 posto, na 26,15 dolara.

Komentari