Wall Street pao nakon Appleovog upozorenja, Azijske burze porasle, dolar i dalje jača

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali jer je upozorenje Applea da će njegovi prihodi biti manji od planiranih navelo ulagače da ponovno razmotre gospodarske posljedice širenja koronavirusa u Kini.

Dow Jones oslabio je 165 bodova ili 0,56 posto, na 29.232 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 3.370 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,02 posto, na 9.732 boda.

Nakon što su prošloga tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, zahvaljujući nadi ulagača da će širenje koronavirusa uskoro biti zaustavljeno, jučer je ulagače pokolebalo upozorenje Applea da u tekućem kvartalu neće ostvariti planirane prihode zbog usporene proizvodnje iPhonea i slabljenja potražnje u Kini.

Taj tehnološki div poručio je da se njegovi proizvodni kapaciteti u Kini počinju otvarati, ali sporije nego što se očekivalo.



To upozorenje najvrijednije američke kompanije nagrizlo je optimizam onih ulagača koji su procjenjivali da će poticajne mjere kineskih i drugih vlasti u regiji zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

Nakon Appleovog upozorenja, cijene dionica njegovih dobavljača pale su između 1 i 2 posto, a pod pritiskom se našao i cijeli tehnološki sektor.

„To sigurno nije dobrodošla vijest, ali nije ni debakl. Čini se da ulagači ipak nisu previše zabrinuti zbog vijesti iz Applea”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

I dok se procjenjuje utjecaj epidemije na gospodarstva i zarade kompanija, podršku tržištu pruža nada ulagača da će ovaj pritisak biti samo privremen i da će se gospodarstvo brzo oporaviti.

U međuvremenu, broj umrlih od koronavirusa u Kini porastao je na više od 2.000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000.

I dok kineske vlasti pokušavaju zaustaviti širenje virusa, gospodarstvo je pod velikim pritiskom. Neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a na snazi su zabrane putovanja.

Mnoge kompanije i dalje su zatvorene, što narušava nabavne lance u Kini i šire.

Koliko će to utjecati na kinesko i gospodarstva u regiji tek će se vidjeti.

Analitičari Nomure, primjerice, dodatno su smanjili procjenu rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju s prethodnih 3,8 na 3 posto na godišnjoj razini, upola manje u odnosu na prethodni kvartal, i upozorili da bi rast mogao biti i slabiji.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,69 posto, na 7.382 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,75 posto, na 13.681 bod, a pariški CAC 0,48 posto, na 6.056 bodova.

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio usporeniji rast novozaraženih od koronavirusa u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer pao 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,5 posto.

Rast cijena dionica zahvaljuje se novim podacima koji pokazuju da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od koronavirusa usporava.

Broj umrlih porastao je, doduše, na više od 2.000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000. No, iz dana u dan rast tih brojeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.

Doduše, neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje gospodarske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih, kao i vlasti u regiji, što bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

„Poticajne mjere kineskih vlasti podržavaju tržišta. Zabrinutosti zbog negativnog utjecaja virusa na globalnu potražnju amortizirane su očekivanjima da će središnje banke u svijetu svojim mjerama uskočiti u pomoć”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC markets.

Dolar ojačao prema košarici valuta

A na valutnim tržištima dolar i dalje jača u odnosu na košaricu valuta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,42 boda, najviše razine u četiri mjeseca, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,17 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 109,75 na 110,75 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,0805 dolara, blizu najniže razine od travnja 2017. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0830 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na američkom je tržištu cijena barela ojačala 0,21 posto, na 52,16 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,12 posto, na 57,87 dolara.

Komentari