Wall Street oštro pao, broj zaraženih koronavirusom raste

Flickr

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja dva tjedna, jer su zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u splasnule nade u brzi oporavak američkog gospodarstva.

Dow Jones potonuo je 710 bodova ili 2,72 posto, na 25.445 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,59 posto, na 3.050 bodova, a Nasdaq indeks 2,19 posto, na 9.909 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, a najviše u energetskom, u prosjeku 5,5 posto, jer su zbog rasta zaliha nafte u SAD-u i zabrinutosti za potražnju cijene nafte oštro pale.

Ulagači su danima ignorirali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no jučer ih je zabrinula vijest o gotovo 36.000 novih slučajeva, što je drugi drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u desetak država zabilježen velik porast.


Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

“Danas su tržišta konačno došla do zaključka da rast broja slučajeva koronavirusa može značiti sporiji oporavak gospodarstva”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak gospodarstva od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond – MMF, jučer je povećao procjene pada svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 posto.

Poručio je da će razvijena gospodarstva biti posebno jako pogođena, pa je tako procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini povećao za više od 2 postotna boda, na 8 posto.

“Tržište je izgledalo vrlo uvjereno da će gospodarstvo biti u puno boljoj formi za 4 do 6 mjeseci. No, s rastom broja zaraženih, ulagači više nisu sigurni u to”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 14, a S&P 500 oko 10 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,11 posto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,43 posto, na 12.093 boda, a pariški CAC 2,92 posto, na 4.871 bod.

Azijske burze također u padu

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u svijetu splasnula očekivanja ulagača o brzom oporavku gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,7 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio oko 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Singapuru i Južnoj Koreji pale između 1,3 i 1,8 posto. U Hong Kongu i Šangaju danas se zbog praznika ne radi.

Azijske burze prate jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u posljednja dva tjedna.

Ulagači su danima ignorirali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no jučer ih je zabrinula vijest o gotovo 36.000 novih slučajeva, što je drugi drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u nekoliko država zabilježen rekordni porast.

“Ovo je samo povratak u realnost. Nije to ništa prelomno, ali ulagači su oprezniji, za što ima puno razloga”, kaže Damian Rooney, analitičar u tvrtki Argonaut.

Osim recesije globalnog gospodarstva, ulagače zabrinjavaju i naznake novih trgovinskih napetosti. SAD, naime, razmatra nove carine na uvoz proizvoda iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije vrijedne 3,1 milijardu dolara.

Trumpova vlada također razmatra uvođenje sankcija kineskim kompanijama Huawei i Hikvision, što bi moglo dodatno poremetiti odnose između SAD-a i Kine.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nakon što je tri dana bio pod pritiskom.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,32 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,58 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,50 na 107,20 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1245 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1320 dolara.

Cijene su nafte, pak, nakon jučerašnjeg pada za 5 posto, i jutros oslabile. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,34 posto, na 37,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,4 posto, na 40,10 dolara.

Komentari