Wall Street nadoknadio dio gubitaka, u fokusu Apple

Flickr

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od prethodnoga dana jer se ulagači nadaju da će Kina uspjeti spriječiti širenje koronavirusa, a nadaju se i dobrim poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 186 bodova ili 0,65 posto, na 28.722 boda, dok je S&P 500 porastao 1,01 posto, na 3.276 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 9.269 bodova.

Nakon što su dan prije potonuli više od 1,5 posto, jučer su ti indeksi nadoknadili dio gubitaka jer je ulagače ohrabrila poruka čelnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da je uvjeren da Kina ima snage da zaustavi širenje koronavirusa.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo više od 130 ljudi, a zaraženo ih je oko 6.000.



Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nekoliko gradova do zabrane javnog okupljanja, a na oprezu su i vlasti niza zemalja.

Tako je jučer američko ministarstvo zdravstva poručilo da se razmatraju mjere za sprječavanje širenja koronavirusa, uključujući i ograničenja putovanja u Kinu.

Premda su se zabrinutosti ponešto stišale, ulagači su i dalje oprezni.

„Virus sigurno nije nestao, zapravo se situacija pogoršava. No, nitko zbog toga ne očekuje da će poslovni rezultati Applea podbaciti”, kaže Ken Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Ulagači su, naime, jučer s nestrpljenjem čekali objavu kvartalnih poslovnih rezultata Applea, a cijena dionice tog tehnološkog diva skočila je više od 2 posto jer su ulagači očekivali solidne rezultate.

I doista, nakon zatvaranja Wall Streeta, Apple je objavio bolje rezultate nego što su analitičari procjenjivali, pa je cijena dionice najvrijednije američke kompanije u produženom trgovanju porasla daljnjih 2 posto.

No, rezultati nekoliko kompanija podbacili su očekivanja. Zbog toga su, primjerice, cijene dionica Pfizera i 3M Coa potonule više od 5 posto.

Od 104 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja analitičara, manje u odnosu na 74 posto u posljednja četiri tromjesečja.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 posto, na 7.480 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,90 posto, na 13.323 boda, a pariški CAC 1,07 posto, na 5.925 bodova.

Komentari